Rendkívüli

Magyarország meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán gabona behozatali tilalmát

Salvini: Ami Lampedusán történik, az Európa halála

| Szerző: hirado.hu
Európa halálának nevezte a Lampedusán kialakult migrációs helyzetet Matteo Salvini. A földközi-tengeri szigetre ugyanis már ugyanannyi bevándorló érkezett, mint ahányan a szigeten élnek. Matteo Salvini a haditengerészet bevetését is felvetette.

„Állítsátok meg az emberkereskedelmet” – olvasható egy földre terített transzparensen a szicíliai Lampedusán.

A hatezres várost szó szerint megszállták az illegális bevándorlók.

A többségében közép-afrikai és tunéziai fiatal férfiak be sem férnek a regisztrációs központba. Az utóbbi napokban megállás nélkül érkeznek a csónakok Észak-Afrikából.
Lampedusa lakosai segítségért kiáltanak.

Kapcsolódó tartalom

„Mi lakosok azt szeretnénk, ha a migránsokat a tengeren mentenék ki és vinnék a szárazföldre, így csökkentenék a szigetlakókra nehezedő pszichológiai és humanitárius terhet” – mondta kétségbeesetten egy férfi.

A hatóságok minden eszközzel a migránsok áthelyezésén dolgoznak: hétszáz embert vittek át egy másik szicíliai városba, ahonnan a szárazföldre küldik őket, de mindez nem elég, mert folyamatosan újak érkeznek a szigetre.

Kapcsolódó tartalom

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes szerint

a migránshelyzet miatt Olaszország a vesztébe rohan.

„Ez nyilvánvalóan egy szervezett, finanszírozott és előkészített utaztatás. Ez egy háborús cselekmény. Mert ha napi 6000 migráns érkezik, az az olasz társadalom összeomlását jelenti” – mondta Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes.

Kapcsolódó tartalom

Egy csütörtöki tv-interjúban pedig már úgy fogalmazott:

le kell zárni Olaszország határait.

Az olasz miniszterelnök-helyettes szerint Georgia Meloni kormányfő rendkívüli munkát végzett, de ha Brüsszelben, Párizsban és Berlinben a döntéshozók elfordítják a fejüket, akkor egyedül kell megvédeni az országot.

Kapcsolódó tartalom

Matteo Salvini szerint

ami Lampedusán történik, az Európa halála – politikai, kulturális és társadalmi szempontból egyaránt.

A lampedusai migránstáborhoz látogatott a francia Nemzeti Frontot alapító Jean-Marie Le Pen unokája is. Azt mondta: szeretné, ha Brüsszel szigorítaná a határellenőrzést.

Kapcsolódó tartalom

„Azért jöttem, hogy támogassam az olasz népet és kormányt, mert Lampedusa és az olasz határok ma egész Európa határai. Meg kell változtatnunk az uniós politikát, hogy segítsük az olasz kormányt, amely ma egyedül néz szembe ezzel a válsággal” – mondta Marion Maréchal, aki Eric Zemmour, volt jobboldali elnökjelölt pártjának listavezetője a jövő évi EP-választásokon.

Franciaország mindeközben bejelentette: teljesen le akarja zárni a migránsok előtt a francia-olasz határt.

Kiemelt kép: Illegális bevándorlók a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én.  MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Ajánljuk még