Aktuális

Elfogták a Szeged belvárosában lövöldöző, szamurájkardos férfiakat

„Összeomolhat az Európai Unió” – Migránstömeg zúdult az olasz szigetre, pánikban a franciák és a németek

| Szerző: hirado.hu
Válságtanácskozásra hívta össze péntek délutánra Gérald Darmanin francia belügyminiszter a rendőrség és a határvédlemi szolgálatok vezetőit, hogy megvitassák a Lampedusán, az afrikai partoktól 150 kilométerre fekvő, Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten kialakult helyzetet és annak várható következményeit.

Darmanin azért hívta össze az ülést, hogy számba vegye a helyzetet, feltérképezze a Franciaországra gyakorolt ​​hatásokat és értékelje a határellenőrzési eszközöket. A tanácskozást találkozónak nevezte a Le Figaro című lap, és megerősítette a BFM TV francia hírtelevízió információit a nagyobb befolyással rendelkező orgánumokkal együtt, de péntek kora délután még nem adtak hírt arról, hogy kikkel is találkozik Darmanin.

@hirado.hu Feszült a helyzet a dél-olaszországi Lampedusa menekültközpontjában #hiradohu #hírek #illegálismigráció #migráns #lampedusa #olaszország #európaiunió #matteosalvini #válság #krízis #fy #fyp #foryourpage #nekedbe ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

Azt az információt, hogy a belügyminiszter a rendőrség és a határőrvédelmi szervek vezetőivel tárgyal, csak kisebb jelentőségű portálok tették közzé.

A későbbi híradások kevésbé marginális helyeken, de még mindig nem a legolvasottabb híroldalakon, így például a BFM TV egyik aloldalán már közölték a tanácskozás időpontját (pénteken 16 órakor), és válságtanácskozásnak nevezték a belügyminisztériumba összehívott találkozót.

Kapcsolódó tartalom

Európai vészhelyzet

A BFMTV aloldala szerint a megbeszélésen

részt vesznek a rendőrség, csendőrség, belbiztonsági igazgatóságok, illetve a külföldiek bevándorlásával foglalkozó főigazgatóság képviselői is.

A rendkívüli tanácskozásra azt követően kerül sor, hogy kedden 5000 illegális bevándorló szállt partra ezeken a partokon, majd szerdán további 3000 fő követte őket. Ez a 8000 illegális bevándorló tehát összesen 48 óra alatt zúdult rá Lampedusa alig több mint 6000 lakosára.

Az illegális migránsok tömeges beáramlása a kedvező időjárási körülményekkel is magyarázható a Le Figaro szerint.

Salvini bevetné a hadiflottát

Szerdán a Nemzetközi Vöröskereszt által szervezett élelmiszersegély-osztáson az eddigi gyakorlatnak megfelelően fiatal, nemegyszer agresszív fellépésű férfiakból álló migránsok tömegei között összecsapások törtek ki. Az önkormányzat szükségállapotot hirdetett.

Mint arról a távirati iroda is beszámolt Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezetője a Rete4 olasz tévécsatornának nyilatkozott csütörtök este a haditengerészet bevetését is kilátásba fölvetette.

Salvini megjegyezte: őt bíróság elé állították, mert 2018-ban nem engedte partra szállni az Open Arms spanyol hajón érkezőket, Németország is olyan civil szervezeteket támogat, amelyek Olaszországban teszik partra a menedékkérőket – tette hozzá Saivini.

Kapcsolódó tartalom

Franciaország nyitva áll

Darmanin és a rendvédelmi szervek találkozójának célja az olaszországi helyzet értékelése, a Franciaországra gyakorolt következmények tanulmányozása és a határvédelem számbavétele. Néhány éve

Darmanin kérlelhetetlen hadjáratot folytatott a Génération Identitaire nevű ifjúsági szervezet ellen, amely az illegális bevándorlás kockázatára hívta fel a figyelmet.

A belügyminiszter végül elrendelte a szervezet feloszlatását és büntető eljárásokat indított a migránsáradattal szemben a francia identitás megőrzését hangoztató fiatalok ellen.

A Le Figaro rámutat: miközen Róma európai támogatást szeretne, akár az illegális bevándorlók szétosztásához, akár az afrikai partokra való gyors visszaszállításukhoz, Németország felfüggesztette az illegális bevándorlók befogadását további intézkedésig. Darmanin a francia belügyminisztérium szerint

még a mai nap folyamán egyeztet a kialakult helyzetről német és olasz kollégájával,

illetve szombat délelőtt újabb megbeszélést tartanak a témában. A francia belügyminisztérium egyelőre nem jelezte, hogy Párizs követni kívánja-e Németország döntését: egyelőre akadálytalanul léphetnek be a migránsok az ország területére.

Bardella: Egyetlen migránst sem!

A Frontex európai határvédelmi ügynökség szerint

január óta 114 300 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, csaknem kétszer annyi, mint 2022-ben.

A kritikussá vált olaszországi helyzetre reagálva Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és európai parlamenti képviselője az X-en (korábban: Twitter) arra kérte Emmanuel Macron elnököt, vállaljon kötelezettséget, hogy egyetlen migránst sem fogad be Olaszországból.

Marion Maréchal, a Visszahódítás! (Reconquete!) párt európai parlamenti választási listájának vezetője a BFMTV-ben arra szólított fel: „Támogassuk azokat az állam- és kormányfőket, akik meg akarják állítani ezt a migránsáradatot!”

Kapcsolódó tartalom

Glucksmann: Összeomolhat az Európai Unió

Raphael Glucksmann korábbi szocialista, illetve volt zöldpolitikus, a szélsőbaloldalhoz közeli Place Publique európai parlamenti képviselője viszont felszólította Franciaországot, hogy találjon ki egy európai megoldást a helyzetre. Szerinte az EU összeomlásához vezet, ha bezárkóznak a tagállamok minden alkalommal, amikor nyomás nehezedik rájuk.

Az újságíróként és filmrendezőként ismert

Glucksmann szerint a szolidaritási mechanizmusok enyhíthetik a migránsáradat hatását

Olaszországban. A marginális helyzetű, ám az alkalmat megragadva, szokásához híven minden konzervatív erőt, s azok politikusait ez alkalommal is szélsőjobbosozó Glucksmann sajátos reakcióit a konzervatív média is hosszan ismertette.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Valeria Ferraro/Anadolu Agency/Getty Images)

Ajánljuk még