Időjárás

Jól indul a hét: napos, száraz időre számíthatunk

Meredeken emelkedik a szexuális erőszak és a rablások száma a francia tömegközlekedési eszközökön

| Szerző: hirado.hu
Meredeken emelkedett a szexuális erőszak áldozatainak száma Franciaországban: országosan egy év alatt 13 százalékkal, míg a Párizs környéki Ile-de-France régióban 19 százalékkal ugrott meg az ilyen jellegű agressziók aránya.

Nincs biztonságban, aki buszra vagy metróra száll fel: a tavalyi évet összesítő, most publikált adatok alapján Franciaországban

2022-ben a lopások és az erőszakos cselekmények számának növekedését regisztrálták

a tömegközlekedésben.

Buszra szállt a bűnözés

A belügyminisztérium statisztikai szolgálatának (SSMSI) csütörtökön közzétett éves jelentése szerint 2022-ben 124 570 olyan utas panaszát regisztrálták, aki lopás vagy erőszak (rablás, szexuális zaklatás) áldozatává vált, amikor az országos tömegközlekedési rendszert használta.

A párizsi rendőrprefektúra adatai, melyeket a Le Parisien című lap tett közzé, az utóbbi évtizedben meredeken emelkedő tendenciáról tanúskodnak:

2020-ra 57 ezerre nőtt az egy év alatt beérkezett panaszok száma, ami a 2011-es adatok több mint két és félszerese.

Ismert: Franciaországra 2015-től kontrollálatlan migránshullám zúdult, s a túlnyomó többségében nem európai eredetű lakosok száma azóta folyamatosan növekszik. Mint arról a hirado.hu is beszámolt, az INSEE és az INED kutatóintézetek által 2008–2009-ben és 2019–2020-ban végzett felmérések szerint ma már a 60 év alatti lakosság 32 százaléka bevándorló háttérű – eltérő civilizációs háttérrel, mentalitással.

Kapcsolódó tartalom

Veszélyben a metrón, vasúton

Az adatokat ismertetve a Le Figaro megjegyzi, hogy azok a franciaországi tömegközlekedés egészére vonatkoznak: busz, villamos, metró, regionális és helyközi vasúti személyszállítás.


A legtöbb regisztrált bűncselekmény a lap szerint a rablás és zsebtolvajlás, ez az áldozatok 82 százalékát érinti.

Mindemellett meredeken emelkedett a közlekedési eszközökön elkövetett szexuális erőszak áldozatainak száma Franciaországban: országosan egy év alatt 13, míg a Párizs környéki Ile-de-France régióban 19 százalékkal.

A jelentés szerint a közlekedési ágazatban elkövetett szexuális erőszak az országosan regisztrált esetek 3 százalékát teszi ki. Csakhogy – amint azt a Franceinfo.fr is megjegyzi – a rendőrségi adatokban megjelenő adatoknál a valóságban ezeknek a támadásoknak a száma jóval magasabb lehet, a nők nagy része ugyanis nem tesz feljelentést támadás esetén.

Kapcsolódó tartalom

Kiskorúakkal élnek vissza


A tömegközlekedési eszközökön a támadást vagy rablást, lopást elszenvedő áldozatok nagyobb valószínűséggel külföldiek (27 százalék), különösen Európán kívülről érkezők. Ami az erőszakos cselekmények elkövetőit illeti,

a külföldi kiskorúak felülreprezentáltak a nem erőszakos rablások, így a lopások esetében,

ami összefügg a szervezett bűnözési hálózatokkal, amelyek különösen a kísérő nélküli kiskorúakat használják fel előszeretettel erre a célra.

A kiemelt kép illusztráció.  (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

 

Ajánljuk még