Rendkívüli

Magyarország meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán gabona behozatali tilalmát

Macron is megszólalt a Lampedusát elárasztó migránsáradatról

Emmanuel Macron az Olaszország melletti „európai szolidaritás kötelességére” figyelmeztetett pénteken a Lampedusa szigetét érő migrációs hullám miatt. „A két ország kormánya együtt dolgozik azon, hogy döntések szülessenek” – közölte.

„Nekünk, európaiaknak az a kötelességünk, hogy ne hagyjuk magára Olaszországot nehéz helyzetében (…) Úgy vélem, az egész Európai Unió felelőssége, hogy Olaszország mellé álljon” – jelentette ki Macron elsősorban Németországnak üzenve, amely szerdán bejelentette, hogy nem vesz át több menedékérőt Olaszországtól.

„Kötelességünk az európai szolidaritás. A (francia) belügyminiszter beszélt olasz hivatali partnerével. A két kormány együttműködik, és a döntések ezek alapján fognak megszületni”

– tette hozzá az államfő egy vidéki látogatásán.

Kapcsolódó tartalom

Kedden és szerdán több mint hétezer ember érkezett Észak-Afrikából az olasz partokhoz, elsősorban Lampedusa szigetére, ahol a négyszáz fős menekülttáborában továbbra is több mint négyezren szoronganak. A többségében közép-afrikai és tunéziai fiatal férfiak be sem férnek a regisztrációs központba, a tábor körül telepedtek le a szabad ég alatt, ahol a vöröskereszt igyekszik ellátni őket.

A Lampedusán kialakult helyzet azt mutatja, hogy „a szigorúan nacionalista megközelítéseknek megvannak a korlátai” – mondta az államfő, miközben a jobboldali ellenzék arra kérte a kormányt, hogy egyetlen migránst se vegyen át Lampedusáról.

Kapcsolódó tartalom

A migránsokkal kapcsolatban „úgy fogunk eljárni, ahogyan mindig is tettük, határozottan, de emberséggel” – jelentette ki az elnök.

„Gyerekek vannak köztük, olyan emberek, akik nagyon kiszolgáltatottak. Meg lehet előzni ezeket az átkeléseket, de gondoskodnunk kell azokról, akik átjutottak”

– hangsúlyozta Emmanuel Macron. Aztán „meg kell néznünk, hogy jogosultak-e menekültstátuszra vagy védelemre, vagy pedig hazaküldhetők. És ezt nagyon hatékonyan kell tennünk (…) és szolidaritással ez esetben is” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Gérald Darmanin belügyminiszter péntek délutánra megbeszélését hívott össze „az olaszországi migrációs helyzetről” – közölte a tárca. Ezen a „helyzetértékelésen” az érintett rendőrségi, csendőrségi, bevándorlási és hírszerző szolgálatok képviselői vesznek részt, valamint a Bouches-du-Rhone, az Hautes-Alpes és az Alpes-Maritimes megyék prefektusai, mivel ez utóbbi két megye Olaszországgal határos. A belügyminiszter a nap folyamán megbeszélést folytat német kollégájával is – közölte a tárcája, és várhatóan egy újabb egyeztetést tartanak a témában szombat délelőtt.

Ajánljuk még