Aktuális

Minisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap

Kína elhúzta a mézesmadzagot a választásra készülő Tajvan előtt

| Szerző: hirado.hu
A napokban évek óta nem látott léptékű hadgyakorlatot indított Kína Tajvantól nem messze, majd az ázsiai óriás kommunista vezetése előrukkolt egy, a két ország gazdasági integrációját elősegítő tervvel. Mindezt úgy, hogy néhány hónap múlva Tajvanon elnökválasztást rendeznek.

A kínai kormányzó kommunista párt központi bizottsága és az államtanács kedden olyan tervet mutatott be, amely Kína és Tajvan gazdasági egyesülését segítené elő – írta meg a The Guardian.

A brit lap szerint

a terv 21 intézkedése többek között megkönnyítené a tajvaniaknak, hogy a kínai Fudzsián tartományban éljenek, dolgozzanak és szociális szolgáltatásokhoz jussanak, ösztönözné a tajvani diákok beiratkozását a fudzsiáni iskolákba, és elmélyítené az ipari együttműködést is.

A tajvani média széles körben foglalkozott a bejelentéssel, különös hangsúlyt fektetve arra a pontra, amely a tajvaniakat arra ösztönözné, hogy Fudzsianban fektessék be pénzüket, és lakásokat vásároljanak a tartományban. A reakciók szkeptikusak voltak, sokan a kínai ingatlanpiaci válságra hivatkoztak – írta a The Guardian.

A lap rámutatott, a Kínai Népköztársaságot vezető Hszi Csin-ping ugyan háború nélküli „újraegyesítést” szeretne Tajvannal, de ugyanakkor azt is mondta, hogy kész erőszakot alkalmazni, amennyiben ez szükséges.

Minden bizonnyal

nem véletlenül esett egybe a gazdasági integrációról szóló terv bemutatásának ideje azzal, hogy a Csendes-óceán nyugati részén kínai hadihajók tömegesen vonultak fel egy nagyszabású hadgyakorlatra.

A Kínai Népköztársaság évek óta nem küldött egyszerre ennyi hadihajót a Tajvantól keletre fekvő vizekre. A The Guardian cikke szerint elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy a két esemény összefügg:

Kína a békés „újraegyesítés” és a katonai erőszak közötti választást kínálja fel Tajvannak alig néhány hónappal a szigeten megrendezendő elnökválasztás előtt.

Kapcsolódó tartalom

Tajvanon januárban tartják a következő elnökválasztást, a The Guardian szerint arra lehet számítani, hogy Peking a kampány közben igyekszik majd befolyásolni a választókat, ahogyan azt a korábbi években is tette.

Kína leginkább a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) győzelmét szeretné elkerülni, amely a leghatározottabban ellenzi Tajvan és a Kínai Népköztársaság egyesülését.

A The Guardian teljes cikke ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Ajánljuk még