Rendkívüli

Halottjai és sebesültjei vannak egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Hazatértek a magyar hősök, mutatjuk a landolás utáni első pillanatokat

Hazaérkezett Törökországból az a magyar mentőcsapat, amely a barlangban rekedt amerikai kutatót felhozta. Több mint egy héten át dolgoztak azért, hogy épségben a felszínre hozzák a férfit, ami végül sikerült is. A mentőcsapatot szállító honvédségi gép csütörtök éjszaka landolt Budapesten.

A katonai gép nem sokkal csütörtök éjfél után szállt le a Liszt Ferenc repülőtéren. A családtagok izgatottan várták szeretteiket. Több mint egy hét megfeszített munka után érkezett haza a Törökországban segítő magyar mentőegység.

Kapcsolódó tartalom

Egy hordágyhoz erősítve, köteleken húzták fel kedd hajnalban a föld alatti járatokból azt az amerikai barlangkutatót, aki még szeptember elején, több mint ezer méter mélyen lett rosszul.

A magyar egység elsők között indult ki Törökországba, hogy segítsen a 40 éves amerikai férfinak.

A kutató több mint egy hetet töltött ezerméteres mélységben, miután gyomorvérzése lett.

Kapcsolódó tartalom

Zádor Zsófia mentőorvost munkából riasztották, hogy indulnia kell Törökországba. Orvosként ez volt az első, hogy ilyen sokáig volt lent egy barlangban.

„Mire megérkeztem szerencsére a keringési összeomlás folyamata már megfékeződött, de a vérzés még mindig fent állt, úgyhogy emiatt próbáltunk minél hamarabb vérkészítményeket beszerezni a török államtól. Ezek is később érkeztek meg, mint ahogy én megérkeztem” – emlékezett vissza Zádor Zsófia aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos.

A magyar mentőcsapat kulcsszerepet játszott a törökországi barlangi mentésben.

A riasztástól számított 36 órán belül már lent voltak a barlangban és elkezdték az ellátását.

„Sikerült mindent tető alá hozni. A felszerelések eljutottak Ferihegyre, a repülőjegyet azt megvettem saját pénzemből, az orvosért elmentek Balassagyarmatra, kirángatták az ügyeletből, megnyugtatták a főnökét, és ezek után összeállt a csapat Ferihegyen” – idézte fel Nyerges Miklós, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke.

Kapcsolódó tartalom

A honvédelmi miniszter közösségi oldalára töltött fel egy videót. Ebben hatalmas magyar sikernek nevezte a mentőakciót, és megköszönte a mentőcsoport munkáját.

Még aznap ki tudtak jutni a helyszínre, és most vissza is hozzuk őket. Ráadásul

az amerikai állampolgár Zádor Zsófia magyar orvosnak köszönheti az életét.

Büszkék vagyunk a légierőre, és különösen büszkék vagyunk a magyar barlangi mentőszolgálatra – értékelte a mentést Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
A magyar csapat több mint egy héten keresztül dolgozott azért, hogy épségben a felszínre hozza az amerikai barlangászt. Végül összesen mintegy kétszázan segítették a mentést.

Kiemelt kép: A Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosokból és barlangi mentőkből álló csapat a fogadásukon a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. szeptember 15-én (MTI/Mónus Márton).

Ajánljuk még