Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

A WHO és segélyszervezetek arra kérik a líbiai hatóságokat, hogy ne temessék tömegsírokba az áradások áldozatait

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és több segélyszervezet pénteken felszólította a líbiai hatóságokat, hogy hagyjanak fel a hét eleji árvíz áldozatainak tömegsírokba temetésével, miután egy jelentés szerint eddig több mint ezer embert hantoltak el ily módon.

A csütörtökön közzétett ENSZ-jelentés szerint Dernában több mint ezer, Beidában pedig több mint száz holttestet temettek tömegsírokba a katasztrófa után.

A Líbia keleti részén fekvő Dernában – amelyet hétfőn árasztott el a víz, miután két gát is átszakadt a heves esőzések miatt – több mint 11 ezren biztosan meghaltak, több mint tízezer ember sorsáról pedig semmit nem tudni.

„Felszólítjuk a tragédiában érintett közösségek hatóságait, hogy ne siessenek a tömeges temetésekkel vagy hamvasztásokkal” – mondta Kodzsima Kazunobu, a WHO tisztviselője a szervezetnek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) és a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC) közösen kiadott közleményében.

Kapcsolódó tartalom

A segélyszervezetek felhívják a figyelmet arra, hogy a sietve intézett temetések a családtagok számára hosszan tartó lelki megpróbáltatásokhoz, valamint társadalmi és jogi problémákhoz is vezethetnek. Ezért azt kérik a hatóságoktól, hogy körültekintőbben szervezzék meg a holttestek jelzett és dokumentált egyéni sírokba helyezését.

A közlemény szerint a természeti katasztrófákban elhunytak holttestei „szinte soha” nem jelentenek egészségügyi kockázatot, kivéve, ha az áldozatok édesvízkészletek közelében találhatók.

Az ICRC pénteken közölte, hogy egy teherszállító repülőgéppel ötezer hullazsákot küld Bengáziba. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy a halottak kiemelésében részt vevők számára kockázatot jelentenek a Líbia egyes részein gyakori, fel nem robbant lőszerek.

Ajánljuk még