Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

A brazil külügyminiszter szerint a BRICS nem a hidegháborús logikára alapoz

| Szerző: hirado.hu
Mauro Vieira, brazil külügyminiszter véleménye szerint a BRICS a jövőben növelni fogja súlyát a világpolitikában, ám nem szabad úgy tekinteni rá, mint egy hidegháborús logikára építő szervezetre. Brazília egyébként sem érdekelt a tömbösödésben, és ezt saját hatáskörben igyekszik is elkerülni – tette hozzá.

A brazil külügyminiszter egy brazil lapnak adott interjúban arról beszélt, a BRICS-tagok egységesek abban a törekvésükben, hogy egy igazságosabb nemzetközi rendszert hozzanak létre, amely az egyetemes fejlődést helyezi előtérbe – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A BRICS-csoport közelmúltbeli johannesburgi csúcstalálkozójának eredményeit, amelyen megállapodás született további öt ország meghívásáról, nem szabad a múlt századi hidegháború szemszögéből vizsgálni – fogalmazott a külügyminiszter, aki megjegyezte Latin-Amerika legnagyobb országa a két világháború, valamint a hidegháború korszakában is tudta, hogyan kell eredményesen érvényesítenie érdekeit.

Kapcsolódó tartalom

Ezekből a tapasztalatokból kiindulva Vieira szerint Brazília, ha úgy adódik,

nem fog automatikusan oldalt választani, vagy valamely szövetséghez csatlakozni.

A csúcsdiplomata kitért arra is, nincs igazuk azoknak, akik szerint Brazília nem lesz képes fenntartani pozícióit egy kibővített BRICS-ben. „Ma, 15 évvel a csoportosulás megalakulása után a BRICS egyre fontosabb szerepet játszik, ami még tovább fog növekedni, és minden tagjának politikai előnyöket fog biztosítani” – magyarázta Vieira.

Brazília, mely az ENSZ Biztonsági Tanácsában szeretne állandó helyet kiharcolni magának – és ebben elsősorban Kínára számít –, nem volt abban a helyzetben, hogy megakadályozza a BRICS bővítését. (A brazil elnök, Luiz Inácio da Silva nemrég az ENSZ Biztonsági Tanácsának megreformálását szorgalmazta, mert az szerinte rendkívül elavult módon működik. Lula úgy véli, eljött az ideje az 5 részvevős tanács taglétszámának bővítésére.)

Kapcsolódó tartalom

A brazil kormány elégedett a csúcstalálkozó eredményeivel, amelyek teljes mértékben tükrözik az országunk által kitűzött célokat” – szögezte le a miniszter.

Kiemelt kép: Mauro Vieira brazil külügyminiszter (Fotó: EPA/Federico Gutierrez)

Ajánljuk még