Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

„Valami bűzlik az unióban” – Konzervatív EP-képviselő: Von der Leyen tipikus eurokrata gondolkodást mutat, miszerint az EU-ban minden tökéletesen működik

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
Hangnemet váltott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az európai választások előtti utolsó, az EU helyzetéről szóló beszédében. A bizottság elnöke több olyan kijelentést is tett, amelyek a parlament jobboldali szárnya szerint szöges ellentétben állnak a bizottság 2019 óta folytatott politikájával. A lapunknak nyilatkozó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) úgy vélik, Von der Leyen kampánybeszédet tartott, ami egyértelművé teszi, hogy újraindul az elnöki posztért.
Ursula von der Leyen beszédével megmutatta, hogy az Európai Bizottság élén szeretné folytatni pályafutását, de erősen kétséges, hogy képes lesz rá – mondta Hermann Tertsch (ERC, Vox), az Európai Parlament spanyol képviselője a hirado.hu kérdésére.
A politikust Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerdai, az EU állapotáról szóló éves beszéde kapcsán kérdeztük, amelyben Von der Leyen az általa vezetett uniós testület elmúlt négy évének eredményeit méltatta. Az elnök többek között arról beszélt, hogy bevonná az európai gazdálkodókat az őket érintő olyan létfontosságú kérdésekbe, mint az unió zöldátmenete és a környezetvédelemi szabályozások. Beszédében a Covid-világjárvány alatt végrehajtott uniós vakcinabeszerzéseket is sikeresnek nevezte, ami kapcsán azonban ő maga korrupció gyanújába keveredett.
Von der Leyen tipikus eurokrata gondolkodást mutat, miszerint az EU-ban minden tökéletesen működik – mutatott rá Tertsch, aki azzal folytatta: a brüsszeli buborékon kívül mindenki tudja, hogy a legtöbb ember rosszabbul él ma, mint amikor Von der Leyen hivatalba lépett, hiszen az egyre több szabályozás megnehezíti az életüket, miközben kevesebb joguk és szabadságuk van.

Mint mondta, az Ursula von der Leyen vezette Európa központosítva gondolkodik. Kórosan arrogánsak, és elhatározzák, hogy mindenkire ráerőltetik az akaratukat, regionális és országos szinten egyaránt. A Zöldek gondolkodásmódja radikalizálta a többi baloldali pártot, de még olyan pártokat is megmérgezett, mint a CDU, amelynek Von der Leyen is tagja – mutatott rá.

Kampányüzemmódban a bizottság

A konzervatív politikus „különösen gusztustalannak” találta Von der Leyen európai gazdákkal kapcsolatos kijelentéseit: most, amikor a választások közelednek, speciális elképzelésekkel áll elő az európai mezőgazdasági érdekek és a klímavédelem összeegyeztetésére – mutatott rá. Hermann Tertsch ugyanakkor emlékeztetett, hogy a Von der Leyen vezette Európai Bizottság és a baloldali többségű Európai Parlament teljesen figyelmen kívül hagyta a gazdálkodók követeléseit, tiltakozásait és érdekeit az elmúlt négy évben.

Az európai zöldmegállapodásnak köszönhetően a kontinens mezőgazdasága a pusztulás felé közeledik. A spanyol mezőgazdasági ágazatot pedig egyenesen padlóra küldik a Marokkóval kötött, a mezőgazdasági termékek behozataláról szóló megállapodások miatt, ami rendkívül káros a spanyol termelőkre nézve – mutatott rá.

A spanyol képviselő szerint Ursula von der Leyen 2019-ben minimális szavazatkülönbséggel nyerte el az elnöki posztot, amire jövőre sokkal kisebb esélye lesz. Mint fogalmazott, a bizottság elnöke nemcsak arrogáns modort és csekély párbeszédre való képességet mutatott be, hanem azt is, hogy a nemzetek szuverenitásának csökkentése egyre kevesebb elszámoltathatóságot von maga után.

A képviselő szerint az európai embereknek kevesebb szabályozásra, kevesebb zöldideológiára, kevesebb szocializmusra és beavatkozásra, valamint nagyobb mozgásszabadságra van szükségük.

Lapunk kérdésére válaszolva Robert Roos, az ECR képviselőcsoport holland képviselője is az európai agrárszektor uniós szintű ellehetetlenítéséről beszélt Von der Leyen beszéde kapcsán.

Az éghajlat-politika óriási károkat okozott az európai gazdaságnak és gazdálkodóinknak, melynek következtében az emberek változást követelnek. Láthatjuk, hogy Von der Leyen megváltoztatta a hangnemét, de ez nem elég.

Az Európai Uniónak politikai változásra van szüksége

– fejtette ki a holland képviselő, majd hozzátette: az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportja az emberek érdekét képviselő politikát szorgalmaz. A bizottság elnökének pártcsaládja, az Európai Néppárt kapcsán megjegyezte: „az EPP-n múlik, hogy amit mondtak, az nem csupán választási retorika, hanem valóban komolyan is gondolják.”

Kapcsolódó tartalom

Valami bűzlik az EU-ban

Ryszard Legutko (ECR) lengyel konzervatív politikus, az Európai Konzervatívok és Reformisták társelnöke azzal kezdte a bizottság elnökének beszédét követő felszólalását, hogy Európa egyáltalán nincs jobb állapotban, mint húsz évvel korábban. A Hamletből vett idézettel úgy fogalmazott: valami bűzlik az unióban. Az Economist gazdasági lap elemzését idézve rámutatott, hogy az EU-ban továbbra is növekszik az infláció, a döntéshozók továbbra is aggasztónak tartják a kilátásokat, az európai blokk pedig recesszióval néz szembe.

A politikus szerint a bizottságnak tevékeny szerepe volt az ukrajnai háborút követően kialakult energiaválságban, mivel korábban nem tett semmit a német–orosz energiaszövetsége ellen. Az EU migrációs politikáját hibának nevezte, amit a bizottság retorikával próbál szépíteni, de az embercsempészet és az illegális bevándorlás következményei kézzelfoghatók az érintett országokban.

Legutko többek között arra is rámutatott, hogy a bizottság megpróbálja megbuktatni azokat a kormányokat, amelyek számára nem szimpatikusak. A politikus emlékeztetett az évek óta tartó jogállamisági eljárásokra Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, majd felidézte Ursula von der Leyen kijelentését az olaszországi választások előtt.

Mint mondta, Von der Leyen azzal fenyegetőzött Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megválasztása előtt, hogy a bizottságnak vannak eszközei arra az esetre, ha az olasz választók olyan kormányt választanának, amelyik számukra nem tetsző. A lengyel politikus azonban megjegyezte:

„Engedje meg, hogy emlékeztessem: önnek nincs eszköze arra, hogy beleszóljon egy nemzetállam választásaiba. Lukasenka úrnak vannak ilyen eszközei, önnek nincsenek” – utalt Fehéroroszország elnökére.

A  bizottság elnökét bírálva azt is kijelentette, hogy a brüsszeli vezetők azzal bizonyítanák leginkább az átláthatóság iránti elkötelezettségüket, ha átadnák a Pfizer-vakcina-beszerzés dokumentumait, valamint a Von der Leyen elnök és a Pfizer vezére között zajlott üzenetváltásokat.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről szóló vita során a franciaországi Strasbourgban, 2023. szeptember 13-án az Európai Parlamentben (Fotó: EPA/Julien Warnand)

Ajánljuk még