Időjárás

Érkezik a vihar, mutatjuk, hol csap le

Orosz üzletemberek a háború kezdete óta már mintegy 50 milliárd dollárnyi vagyont „költöztettek” haza

| Szerző: hirado.hu
Moszkva igyekszik nyomást gyakorolni a tehetős oroszokra, hogy vigyék haza vagyonukat a „nem barátságos” országokból.

A különféle nemzetközi szankciók hatására egyre több dúsgazdag orosz üzletember dönt úgy, hogy vagyonát és vállalatait visszaviszi hazájába, Oroszországba – írja a Bloomberg.

Az orosz milliárdosok évtizedek óta Nyugat-Európában tartják vagyonuk jelentős részét, elsősorban a befektetőbarát jogrendszer, az alacsony adók, valamint az osztalékok külföldi valutában történő kifizetésének lehetősége miatt. A háború kitörése és a nyugati szankciók miatt azonban egyre kevesebb helyen van lehetőségük elhelyezni vagyonukat, ezért többen is alternatívák után néztek.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az említett nehézségek mellett

Moszkva is igyekszik nyomást gyakorolni a tehetős oroszokra, hogy telepítsék haza vagyonukat a „nem barátságos” országokból.

A Bloomberg kiemeli, a kettős adóegyezményeket a Kreml felfüggesztette, emellett megnehezíti, hogy a vállalatok osztalékot fizessenek vagy eszközöket adjanak el az ilyen joghatóságokban. Az üzletemberek hazacsábítása érdekében egyébként az orosz vezetés már korábban bevezette a helyi, alacsony adózású belföldi (offshore) zónákat, illetve azzal párhuzamosan, hogy a Cipruson vagy Máltán tartott vagyonok tartási költségeit jelentősen megnövelte, lehetőséget teremtett arra, hogy az Oroszországban átregisztrált holdingok adókedvezményeket vehessenek igénybe.

Kapcsolódó tartalom

A múlt hónapban az Igor Shilov és Mark Kurtser mágnások által ellenőrzött United Medical Group és MD Medical Group részvényesei jóváhagyták, hogy a vállalatok Ciprusról Oroszországba költözzenek. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy

legalább 50 milliárd dollárra emelkedjen annak a vagyonnak az összértéke, amit a leggazdagabb oroszok 2022 februárja óta átköltöztettek.

A legnagyobb oroszországi nyersanyagipari és techcégek egy része viszont továbbra is Európában van bejegyezve: az Andrej Melnicsenko milliárdos által alapított EuroChem műtrágyagyártó Svájcban székel, a Ros Agro mezőgazdasági nagyvállalat pedig egyelőre nem haza, hanem csak Kazahsztánba helyezte át tőzsdei bejegyzését Ciprusról.

Azok a milliárdosok, akiket nem sújtanak szankciók, szintén új otthont keresnek európai holdingjaiknak, és azokat az országokat részesítik előnyben, amelyeket a Kreml barátságosnak tart. Vlagyimir Lisin acélmágnás és a Globaltrans Investment szállítási holding Ciprusról Abu-Dzabiba költözött, míg a Polymetal International, Oroszország második legnagyobb aranybányászata nemrég Kazahsztánban regisztráltatta magát.

Kapcsolódó tartalom

A Reuters a minap arról számolt be, hogy

három orosz üzletember is fellélegezhet, mivel diplomáciai források szerint az EU nem fogja meghosszabbítani az ellenük hozott szankciókat, amelyek a héten járnak le.

Az indoklás az, hogy esetükben jogilag gyengének tartják az indoklást, ezért fennáll a veszélye, hogy a bíróságon nem tudják megvédeni a büntetőintézkedéseket, ha az érintettek jogi úton támadnák meg azokat.

Lekerülhet a szankciós listáról Farkhad Ahmedov, akinek az olaj- és gázszektorban vannak érdekeltségei, továbbá a médiában, az infrastruktúrában és az energetikában tevékenykedő Grigorij Berezkin is, aki a hírek szerint meglehetősen közel áll az orosz elnökhöz. Végül Alekszandr Sulgin, az orosz Amazonnak is nevezett online kiskereskedelmi platfrom, az Ozon egykori vezetője ellen sem hosszabbítják meg a büntetőintézkedést.

Kiemelt kép: A moszkvai Kreml 2023. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Ajánljuk még