Rendkívüli

Kiszabadították a Grönlandnál megfeneklett luxushajót

Kiszabadították a Grönlandnál megfeneklett luxushajót

Kiszabadították az Ocean Explorer luxushajót, amely Grönland északkeleti partvidékén feneklett meg 206 emberrel a fedélzetén – közölte csütörtökön a dán fegyveres erők szóvivője.

A mentést koordináló dán északi-sarki parancsnokság megerősítette, hogy a luxushajót a Grönlandi Természeti Erőforrások Intézet Tarajoq nevű halászati kutatóhajója szabadította ki csütörtökön dagály idején.

Kapcsolódó tartalom

A luxustengerjáró tulajdonosa közleményben számolt be arról, hogy a tengerjárót egy közeli kikötőbe húzzák, ahol kárfelmérést végeznek, az utasokat pedig egy másik kikötőbe szállítják át, ahonnan hazarepülhetnek.

Vádemelésre vagy letartóztatásra nem került sor, de a dán tengerészeti hatóság felszólította a grönlandi rendőrséget a hajó zátonyra futásának és az esetleges jogsértéseknek a kivizsgálására. A vizsgálat kezdeti lépéseként a hajón tartózkodó egyik tiszt már megkezdte a legénység és az érintett személyek kihallgatását

– közölte a rendőrség.

Az Ocean Explorer luxustengerjáró hétfőn feneklett meg az iszapban az Északi-sarkkörnél lévő Alpefjordban, az Északkelet-grönlandi Nemzeti Park területén.

Az elmúlt napokban kétszer már megkísérelték a kiszabadítását, de a próbálkozások nem jártak sikerrel. A harmadik alkalommal, szerdán egy grönlandi kutatóintézet halászhajója a dagály segítségével akarta lehúzni a zátonyról, de ez is kudarcot vallott.

Az MV Ocean Explorer fedélzetén 206 ember tartózkodik, az utasok között ausztrálok, új-zélandiak, dél-koreaiak, britek és amerikaiak is vannak.

Ajánljuk még