Fontos

Hazaérkeznek a magyar hősök, itt találkozhat velük!

Josep Borrell: A koszovói miniszterelnök nem hajlandó továbblépni a normalizációs folyamatban Szerbiával

A koszovói miniszterelnök, Albin Kurti nem hajlandó továbblépni és elindítani a szerbiai önkormányzatok közösségének létrehozására irányuló folyamatot, és továbbra is Koszovó de facto elismeréshez ragaszkodik – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, miután csütörtökön megbeszélést folytatott Aleksander Vucic szerb elnökkel és a koszovói miniszterelnökkel.

„Keményen próbálkoztunk, de sajnos, ma sem sikerült áthidalni a nézeteltéréseket” – mondta Borrell a találkozót követő brüsszeli sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett:

egy év telt el azóta hogy a két fél az EU közvetítésével megkezdte a kapcsolatok rendezéséről szóló megállapodás végrehajtásával kapcsolatos tárgyalásokat, azonban az utóbbi időben ismét felerősödtek a felek közötti feszültségek.

Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy a két fél útja az EU felé a párbeszéden keresztül vezet, továbbá hangsúlyozta, hogy a szerbiai önkormányzatok közösségének létrehozása kulcsfontosságú a normalizálás szempontjából „Normalizáció nélkül sem Koszovó, sem Szerbia számára nem lesz európai jövő”- figyelmeztetett.

Felszólította mindkét felet, hogy azonnal tegyenek lépéseket Észak-Koszovóban a feszültségek csökkentése érdekében, és tegyék lehetővé az új, előrehozott helyhatósági választások megtartását.

„Ennek azonnal meg kell történnie, összhangban Európai Unió és a nemzetközi közösség elvárásaival. Nem várhatunk tétlenül a következő válságra”

– húzta alá Josep Borrell.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban május végén zavargások törtek ki, amikor a – helyi szerbek által bojkottált – áprilisi helyhatósági választások nyomán a többségében szerbek lakta térségben, az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak, magyar katonák is megsérültek.

Az Európai Unió mellett az Egyesült Államok és Szerbia is azt várja, hogy megismételjék az önkormányzati választásokat a négy, szerb többségű koszovói önkormányzatban – emelte ki Josep Borrell.

Ajánljuk még