Fontos

Hazaérkeznek a magyar hősök, itt találkozhat velük!

Bóka János: Az Európai Bizottságnak nincs stratégiája az eszkaláció elkerülésére

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint az Európai Bizottságnak nincs stratégiája arra, hogy az EU mit tehet a Magyarország szomszédságában folyó orosz-ukrán háború eszkalációjának elkerülésére, „deeszkalációjára”.

Bóka János a Facebook-oldalán Ursula von der Leyen bizottsági elnök évértékelő beszédére utalva csütörtökön azt írta: a magyar kormánynak az a fontos, hogy az elhangzottak miként viszonyulnak azokhoz a nagy problémákhoz, amelyekkel a kabinet szerint az Európai Uniónak foglalkoznia kell, és hogyan viszonyulnak a 2024 második félévében esedékes magyar uniós elnökség legfontosabb feladataihoz.

Kapcsolódó tartalom

„Úgy látjuk, arra az alapvető kérdésre, hogy az Európai Unió mit tehet azért, hogy a háborús konfliktusnak a végét, lezárását keresse”, nem nagyon talált választ – tette hozzá.

A miniszter szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a bizottságnak régi, ismert álláspontja Ukrajna töretlen támogatása.

„Az nem világos, hogy a katonai és pénzügyi támogatás hogyan visz közelebb a fegyveres konfliktus végéhez, amely konfliktus az unió számos problémájának a gyökere”

– jegyezte meg.

Kifejtette: a magyar kormány álláspontja szerint a fegyveres konfliktusnak csak azonnali tűzszünettel lehet véget vetni, ez teremti meg a keretet, amelyben tartós békéről lehet értelmes párbeszédet folytatni.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az EU önmagában nem képes kikényszeríteni a tűzszünetet.

Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben és 2015-ben, a Krím félsziget elcsatolásakor az unió komoly szerepet vállalt abban, hogy a fegyveres konfliktus eszkalációját elkerüljék. Akkor az EU-ban fel sem merült az, hogy ne kellene mindent megtenni a fegyveres konfliktus lehető leghamarabbi befejeződéséért. Ezt az elkötelezettséget akarják újra látni – jelentette ki.

Ajánljuk még