Baleset

Frontálisan ütközött két autó, lezárták a főutat

Elözönlik a migránsok Lampedusát, Németország nem fogad be több Olaszországból érkező illegális bevándorlót

Özönlenek a migránsok az olaszországi Lampedusára. Kedden olyan sokan érkeztek egyszerre, hogy nem maradt hely a kikötőben: több mint száz csónak futott be, és volt olyan pillanat, amikor 68 ladik állt sorban a tengeren. Kevesebb mint egy nap alatt ötezernél is több illegális bevándorló érkezett a szigetre. A polgármester szerint tarthatatlan a helyzet.

Egymást követték kedden a migránsokkal teli csónakok Lampedusánál. Több mint ötezren érkeztek, annyi volt a csónak, hogy nem tudtak kikötni az apró olaszországi szigeten. „Közlekedési dugó” alakult ki a Földközi-tengeren,

a migránsok szinte megszállták Lampedusát.

Kapcsolódó tartalom

Olaszországban, pontosabban Lampedusa szigetén minden korábbi rekord megdőlt, kevesebb mint egy nap alatt 112 csónak érkezett a partjaihoz. Vaslemezekből tákolt ladikok, amelyek átkeltek a tengeren és tömve voltak emberekkel, majdnem kivétel nélkül afrikai férfiakkal – jelentette a helyszínről Sárközy Júlia, a közmédia tudósítója.

Máskor is jöttek már rengetegen, legutóbb két hete, de a keddi tömeges érkezések a helyi hatóságokat is meglepték. Ismét megtelt a helyi befogadóközpont, és már az összeomlás határán van a migránsok ellátása.

Kapcsolódó tartalom

A Rainews olasz hírportál szerint szerda reggel

hatezer migráns volt a nyolcszáz férőhelyes befogadóközpontban,

az érkezések pedig a keddihez hasonló tempóban folytatódnak szerdán is.

A helyi hatóságok a kormány, valamint a védelmi tárca segítségét kérik, hogy hajóblokáddal fékezzék meg az érkezéseket vagy minél gyorsabban szállítsák el a migránsokat Olaszország más részeibe, mert

Lampedusán lassan több a migráns, mint a helybéli

és nem bírják tovább az iramot.

Afrikában közben a katonai hatalomátvételek, megélhetési nehézségek, áradások, földrengések, csak tovább gerjesztik a migrációt.

Kapcsolódó tartalom

„Sokféle és sok típusú katasztrófák, politikai nehézségek, gazdasági recessziós helyzetek, illetve fegyveres felkelések generálják sajnos a migrációt. A jövőben is nagyon fontos politikai tényező lesz a migráció. Az lenne a legfontosabb, hogy az Európai Unió felismerje, nem különböző elosztási mechanizmusokkal meg kötelező szolidaritási kvótákkal kell ezt a helyzetet menedzselni, hanem megelőzni kellene bilaterális megállapodásokkal a kibocsátó országokkal vagy saját határvédelmi képességük megerősítésével” – hangsúlyozta Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója.

Kapcsolódó tartalom

Közben a rekordmennyiségű érkezéseket követően a német kormány bejelentette, felfüggeszti részvételét az önkéntes szolidaritási mechanizmusban, amelynek keretében Olaszországtól illegális bevándorlókat vett át. Mint fogalmaztak:

túl nagy Németországon a migrációs nyomás. Franciaország is bejelentette, hogy az olasz–francia határon jelentősen megerősítik a határőrizetet.

A francia belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a határszakaszt megszállja a francia hadsereg, hogy megakadályozza az illegális belépéseket, amelyek az elmúlt időszakban megduplázódtak.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo)

Ajánljuk még