Rendkívüli

Újabb migránslövöldözés volt Hajdújáráson, Szabadkán erős robbanás történt

Brüsszelből jelentjük: Az Európai Bizottság elnöke szerint a migrációs paktum kézzelfogható közelségbe került

Újabb bevándorlókra van szüksége az európai munkaerőpiacnak Ursula von der Leyen szerint. Az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetéről szóló beszédében azt mondta: szükségünk van képzett migránsokra. A háborúval kapcsolatban pedig emlékeztetett arra, hogy korábban javasoltak további 50 milliárd eurót Ukrajnának az ottani beruházásokra, valamint reformokra. A jövő évi európai parlamenti választások előtti utolsó helyzetértékelésében arról is beszélt: ismét el kell nyerni az európaiak bizalmát, mégpedig azáltal, hogy foglalkozunk törekvéseikkel és aggodalmaikkal. A részletekről Baraczka Eszter, a Közmédia központ Brüsszel tudósítója számolt be.

Ennek a mostani beszédnek a középpontjában a gazdaság állt. Ursula von der Leyen valóban a választókhoz szólt, nem egészen háromszáz nappal a jövő évi választások előtt – számolta be róla Baraczka Eszter.

Majd hozzátette, hogy az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett rá, hogy 2019-ben egy digitális zöld- és geopolitikai Európát ígért, és úgy vélte most, hogy ennek a megvalósulása már látható a vállalt feladatok 90 százalékát teljesítették.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanakkor Ursula von der Leyen elismerte, hogy a helyzet súlyos: a gazdaságban munkaerőhiány van, tartósan magas az infláció és demográfiai kihívásokkal néz szembe a kontinens. Ehhez jön a globális környezet, ahol a verseny nem mindig tisztességes – mondta a közmédia tudósítója.

A bizottság elnöke szerint a megoldás a stratégiai önállóság növelése, valamint további szabadkereskedelmi megállapodások megkötése, a digitalizáció és a zöldítés folytatása. Az ambiciózus célok megtartását ígérte, de nem jelentett be újabb klímacélokat.

Ígéretet tett azonban az európai ipar támogatására, „ami nyilván üzenet volt a versenyszférának, hiszen felerősödtek az utóbbi időben az olyan hangok, hogy a radikális klímapolitika hátrányba hozhatja a gazdaságot és a társadalomnak is nagy terhet jelent” – fogalmazott a tudósító.

Von der Leyen üzent az európai gazdálkodóknak is: köszönetet mondott a biztonságos élelmiszer-ellátásért, a mostani nehéz időkben is. Azt ígérte, párbeszédet fognak indítani a zöldítés miatt háttérbe szoruló mezőgazdasággal.

Adós maradt azonban a válasszal a gabonadömping miatt háttérbe szoruló versenyhátrányt elszenvedő öt tagország, köztük Magyarország európai gazdáinak is. Bár elismerte azt, hogy a háború is nehézséggel sújtja az agrárgazdaságokat.

A migrációról annyit mondott, hogy kézzelfogható közelségbe került maga a migrációs paktum, és hogy az EU jól kezelte az akkut helyzeteket, de nem említett egyetlen szót sem az illegális határátlépések növekvő számokról és a tagállamok közötti feszültségről.

Kapcsolódó tartalom

A tavalyinál jóval kevesebb szó esett Ukrajnáról, bár Von der Leyen leszögezte: az Európai Unió továbbra is kiáll Ukrajna mellett, ameddig szükséges.

Az EU bővítéséről azt mondta, hogy a bizottság elnöke azt üzente a tagállamoknak, hogy lépjenek túl a vitákon, hiszen az EU egyszerre képes bővülni és átalakulni. Ursula von der Leyen ez ügyben szükség esetén támogatja akár egy alkotmányozó konvent összehívását, sőt a szerződés módosítását is – zárt a bejelentkezést Baraczka Eszter.

A Fidesz EP-képviselője is reagált a bizottság elnökének helyzetértékelőjére

A hangzatos kijelentések ellenére Brüsszel folyamatosan hibás döntéseket hozott, olyan rossz döntéseket, amelyek károsak az unióra nézve, és ártanak az európai embereknek – így reagált a bizottság elnökének beszédére Hidvéghi Balázs. A Fidesz EP-képviselője azt mondta: az elmúlt időszakban csökkent az unió hitelessége és gyengült a versenyképessége.

Európában tehát változásra van szükség megítélésünk szerint, és ez a változás ez a jövő évi európai parlamenti választásokon kezdődhet el. Mi azért dolgozunk, hogy megerősödjenek azok a nemzeti alapon álló, az európai szerződéseket és értékeket tiszteletben tartó politikai erők, amelyek az uniót szabad tagállamok együttműködéseként képzelik el, amelyek tisztában vannak a realitásokkal, és Európa saját stratégiai érdekeit közösen eldöntik, el tudják dönteni, és aztán ezt képviselni tudják, erre van szükség – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Ajánljuk még