Rendkívüli

Betörtek a múzeumba, százmilliókat érő műkincseket loptak el

Betörtek a múzeumba, százmilliókat érő műkincseket loptak el

Ismeretlen tettesek betörtek a kölni kelet-ázsiai művészetek múzeumába, ahonnan több műkincs mellett egy 1 millió eurót (csaknem 400 millió forintot) érő antik kínai vázát is elvittek – közölte a rendőrség szerdán.

A rendőrségi beszámoló szerint a tolvajok egy felfeszített ablakon keresztül jutottak be a múzeumba, ahol a XVI-XIX. századi műtárgyak közöl a többi között kilenc antik porcelánvázát, tányérokat és tálakat vittek el.

A betörést az egyik múzeumi alkalmazott vette észre, aki az épület főbejárata felől hangos zajra lett figyelmes éjfél körül, majd két férfit vett észre, akik közül az egyik feltehetően szürke hátizsákot viselt.

A betörők a rendőrség érkezése előtt elmenekültek a helyszínről, ezért a hatóság jelenleg olyan szemtanúk után kutat, akik újabb információval szolgálhatnak.

Az ellopott műkincsek eladása nehézségbe ütközhet, miután az ilyen és hasonló darabok eladására szánt piac „nagyon kicsi” – magyarázta Stefan Charles, a város képzőművészetért és kultúráért felelős alpolgármestere.

Az alpolgármester szerint a fekete piacon történő eladást szintén nehezíti, hogy „csak nagyon kevesen ismerik ezeket a piacokat”.

„Azonnal nyomozást indítottunk az ügyben és természetesen fokozottan megvizsgáljuk, hogyan tudnánk növelni a múzeum biztonságát” – fogalmazott Charles, aki nem volt hajlandó további részleteket elárulni a biztonsági eljárásokról.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még