Rendkívüli

Újabb migránslövöldözés volt Hajdújáráson, Szabadkán erős robbanás történt

A kínai „elefántketrecek” komoly fenyegetést jelenthetnek az amerikai atom-tengeralattjárókra

| Szerző: hirado.hu
Kína a kubai létesítményeinek korszerűsítésével fokozza globális megfigyelési képességeit, ami megingathatja az Egyesült Államok tenger alatti hegemóniáját, a nukleáris egyensúlyt.

Kína az elmúlt években korszerűsítette a Kubában felállított kémlétesítményét. Ennek hatására Peking globális lehallgatási potenciálja jelentősen nőtt, amely azzal fenyeget, hogy megváltoztatja a tenger alatti nukleáris erőegyensúlyt, és lökést adhat az atomfegyverek elterjedésének – írja a The Wall Street Journal.

A lap emlékeztet: Kína és Kuba közösen új hírszerzési kiképzőbázist hozott létre a karibi országban, ahonnan a két kommunista szövetséges valószínűleg az amerikai katonai kommunikáció, valamint technológiai és ipari titkok és tengeri rádióadások lehallgatására törekszik.

Kapcsolódó tartalom

A The Wall Street Journal megjegyzi, hogy

Kína igyekszik az Egyesült Államokéval egy szintre fejleszteni globális megfigyelési képességeit, és Kuba döntő szerepet játszhat ebben a tervben.

Kína és az Egyesült Államok is működtet már lehallgatóállomásokat szerte a világon a jelhírszerzési (SIGINT) programjuk részeként. Ennek keretében lehallgatják a rádióbeszélgetéseket, továbbá megfigyelik a szöveges üzeneteket, e-maileket, a GPS-helymeghatározást és az adatátviteli forrásokat.

A lap megjegyzi, az Egyesült Államok júniusban jelentette be, hogy Kína több milliárd dollár értékű stratégiai megállapodást kötött Kubával egy új, elektronikus lehallgatásra alkalmas katonai létesítmény építéséről, mindössze száz mérföldre Florida déli partjaitól.

A jelentés kitér arra is, hogy Kína és Kuba jelenleg négy lehallgatóállomást üzemeltet közösen a szigeten.

A The Wall Street Journal szerint a kínai lehallgatóállomások feladata egyértelmű:

megfigyelni és lehallgatni az amerikai műholdak segítségével zajló kommunikációt, amelyek az USA és a világ többi része közötti katonai, diplomáciai és kereskedelmi információk többségét közvetítik.

A jelentés szerint a kínai-kubai SIGINT-kémállomások parabolaantennái egyetlen parabolától akár másfél tucatig terjedhetnek, ami lehetővé teszi, hogy az állomásról egyszerre több műholdat is megfigyeljenek. A dokumentum rámutat, hogy Kína elsősorban a kereskedelmi lehallgatásra összpontosít, és hatalmas mennyiségű technológiai kommunikáció folyik mindkét irányban, például a Szilícium-völgy és a lehallgató létesítmény között.

Kapcsolódó tartalom

Kína kubai SIGINT-létesítményei rendelkezhetnek továbbá egy „wullenweber” vagy „elefántketrec” néven ismert iránykereső berendezéssel, amelyek óriási, kör alakú antennák. Egy ilyen eszköz segítségével nyomon követhető a tengerfelszíni, illetve a tenger alatti katonai tevékenység, például hadihajók vagy tengeralattjárók haladási iránya, kommunikációja stb. is.

Kuba ugyanis stratégiailag úgy helyezkedik el, hogy

az USA keleti partvidéke mentén képes venni a jeleket, és meghatározni az amerikai atom-tengeralattjárók helyzetét.

A kínai kémlétesítményekről szóló hírekre adott első amerikai reakció ellentmondásos volt. A Politico egyik júniusi cikkében a szerző, Alexander Ward rámutatott, hogy a Fehér Ház és a Pentagon eleinte tagadta, illetve pontatlannak nevezte a jelentéseket, de csakhamar kiderült, hogy a kínai bázisok már működnek Kubában.

Kína 2019 óta korszerűsítette a karibi hírszerzési létesítményeit, ami az amerikai hírszerzési nyilvántartásból is egyértelműen kiderül. Továbbá Joe Biden elnök arra utasította az amerikai kormányzatot, hogy haladéktalanul tűzze napirendre a kínai kémállomások kérdését, és megjegyezte, hogy a Fehér Ház diplomáciai úton jelezte nemtetszését Pekingnek.

Kapcsolódó tartalom

Kína hasonló kémlétesítményeket üzemeltethet az Indiai-óceánon és a Dél-kínai-tenger több szigetén is.

Az Asia Times 2023 áprilisában a Mianmarhoz tartozó Coco-szigeteken, illetve a Kambodzsához tartozó Ream haditengerészeti támaszponton számolt be kínai kémbázisok létrehozásáról.

A coloradói székhelyű Maxar Technologies által készített műholdfelvételeken jól látható, hogy a Coco-szigeteken újraindultak az építési munkák, például meghosszabbítottak egy 2300 méteres kifutópályát.

Kína célja, hogy az Indiai-óceánon található Coco-szigeteket lehallgatóállomásként használja az indiai hadiflotta ellen az információgyűjtés és a helymeghatározás terén.

Kapcsolódó tartalom

Felfedhetik az Egyesült Államok titkos műveleteit

A rendkívül alacsony frekvenciájú jelek érzékelésére kifejlesztett kínai lehallgatási technológiák segíthetnek a kínai haditengerészetnek az óceánok felszíni és víz alatti feltérképezésében, ami az amerikai hatitengerészet titkos(nak szánt) műveleteinek felderítését is eredményezheti.

Az ilyen fejlemények veszélyeztethetik az Egyesült Államok hadihajóinak, illetve tengeralattjáróinak elrettentési potenciálját is a legfontosabb ázsiai szövetségesek, mint Dél-Korea vagy Japán számára.

Forrás: Asia Times

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még