Aktuális

Jön a vihar: térképen mutatjuk, mi várható

Vietnamból nézve Peking és Washington egy szinten van – Kína egyelőre visszafogottan reagál az új felállásra

| Szerző: hirado.hu
Kína eddig nem adott kemény választ arra, hogy a szintén kommunista berendezkedésű Vietnam diplomáciai kapcsolataiban egy szintre emelte Washingtont Pekinggel és Moszkvával. Idővel azonban elképzelhetők keményebb válaszlépések is a kínaiak részéről – véli a The Guardian által megszólaltatott regionális elemző.

Stratégiai partnerséget kötött Vietnam és az Egyesült Államok Joe Biden amerikai elnök hétvégi, Hanoiban tett látogatásán.

Ez a legmagasabb kategória Vietnam diplomáciai kapcsolataiban, melynek köszönhetően az Egyesült Államok egy szintre került Kínával és Oroszországgal.

Kapcsolódó tartalom

Hogy az egykori két ősellenség, Vietnam és az Egyesült Államok idáig jutott, abban Washingtonnak nagyon komoly munkája van. A brit The Guardian ezzel kapcsolatban felidézte: az Egyesült Államok csak 1994-ben szüntette meg a Vietnam elleni háborút követő embargót, és nagyjából két évtizedes elszigeteltség után elkezdte újraépíteni gazdasági kapcsolatait a távol-keleti országgal. A két fél 2013-ban átfogó partnerséget kötött, amely akkor mélyült el igazán, amikor az USA és Kína közötti viszony romlani kezdett, miközben az Amerikába irányuló vietnami export hatalmas méreteket kezdett ölteni.

A hatalmas ez esetben nem túlzó kifejezés. Ahogy azt korábban a hirado.hu átfogó elemzésében megírtuk,

2002 óta az Egyesült Államok számít Vietnam első számú exportpiacának.

Kapcsolódó tartalom

A The Guardian cikkében arra is rámutat, hogy egyik nemzet sem felejtette el a háború örökségét, különösen a vietnamiak, hiszen

a háború idején fel nem robbant aknák még mindig embereket ölnek és sebesítenek meg, a közös gazdasági és geopolitikai érdekek  mégis egyre közelebb hozták az egykori ellenségeket egymáshoz.

Kína komoly szerepet játszott abban, hogy a vietnami–amerikai kapcsolatok új szintre emelkedtek – vélekedett Nguyen Khac Giang, a szingapúri ISEAS–Yusof Ishak Intézet elemzője.

„Vietnam azon kevés nemzetek közé tartozik Ázsiában, amelyek készen állnak arra, hogy szembeszálljanak Kína regionális ambícióival, miközben nyílt kommunikációs vonalakat tartanak fenn Pekinggel”

– fogalmazott.

Erre a felemás viszonyra volt jó példa, amikor augusztus végén a vietnami média szokatlanul nagy terjedelemben foglalkozott azzal az incidenssel, amelyben a kínai parti őrség egyik hajója vízágyúkat vetett be egy vietnami halászhajóval szemben, minek következtében egy halász súlyosan megsérült.

Joe Biden amerikai elnököt fogadta Vo Van Thuong vietnami elnök a hanoi elnöki palotában 2023. szeptember 11-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Nhac Nguyen)

Kína eddig visszafogottan reagált az amerikai–vietnami kapcsolatok még szorosabbra fűzésére, Giang szerint Pekingi válasza hosszabb távon ennél összetettebb lehet.

„Arra számítok, hogy Kína visszafogott hozzáállást fog tanúsítani, különösen mivel Hanoi következetesen hangsúlyozza, hogy a diplomáciai szintlépés (az amerikai kapcsolatokban) nem Kínával szemben tett lépés” – mondta.

„Kína azonban hajlamos lehet arra, hogy fokozza agresszív manővereit a Dél-kínai-tengeren, vagy gazdasági befolyását arra használja, hogy Hanoira nyomást gyakoroljon”

tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Vo Van Thuong vietnami elnök (k, jobbra) Joe Biden amerikai elnökkel koccint a Biden tiszteletére adott állami díszvacsorán a hanoi elnöki palotában, 2023. szeptember 11-én (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Nhac Nguyen)

Ajánljuk még