Aktuális

Százezrek szenvednek a marokkói földrengés miatt, a kormány mégis visszatartja a mentőcsapatokat

Százezrek szenvednek a marokkói földrengés miatt, a kormány mégis visszatartja a mentőcsapatokat

Közelíti a háromezret a múlt heti marokkói földrengés áldozatainak száma, hétfőről keddre pedig a sérülteké is a duplájára nőtt. A segélyszervezetek a véradás fontosságára hívják fel figyelmet, mivel sokak élete most a donorokon múlik. A válságos helyzet ellenére a marokkói vezetés csak négy ország segélycsapatainak engedte, hogy részt vegyenek a mentési munkálatokban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a katasztrófa 300 ezer embert érint. A nincstelenné vált családok a szabad ég alatt, jobb esetben sátrakban töltik az éjszakákat. Válságos helyzetük ellenére

sokan a hegyekben csapdába került honfitársaik miatt aggódnak.

Kapcsolódó tartalom

„Van itt kenyér és takarók is. Azokért aggódunk, akik a hegyekben rekedtek. Reméljük, hogy a rossz utak ellenére a segítség ezekre a helyekre is eljut” – fogalmazott egy férfi.

A földrengés sérültjeinek száma hétfőről keddre megkétszereződött. Mintegy ötezer embert ápolnak kórházban, és sokak élete a véradóktól függ.

Kapcsolódó tartalom

Nem engedik be a mentőcsapatokat

A katasztrófa sújtotta észak-afrikai országba folyamatosan érkeznek a segélyszállítmányok,

az itt élők közül sokan azonban úgy gondolják, hogy a kormányuk több támogatást is elfogadhatott volna.

A marokkói vezetés ugyanis csak négy ország mentőcsapatait engedte be az országba, pedig Nagy-Britannián, Spanyolországon, Kataron és az Egyesült Arab Emirátusokon kívül más jelentkezők is voltak.

Segített a Magyar Református Szeretetszolgálat is: tartós élelmiszert és higiéniai eszközöket juttattak el a károsultaknak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Vályogházak törmeléke közt megy egy férfi a földrengés sújtotta Talat N’Jaakub kisvárosban, Marrakestől délre 2023. szeptember 12-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara)

Ajánljuk még