Aktuális

Jön a vihar: térképen mutatjuk, mi várható

Peking nagyszabású hadgyakorlattal üzen Washingtonnak

| Szerző: hirado.hu
A modern repülőgép-hordozóval és számos hadihajóval tervezett hadgyakorlat során a kínai haditengerészet elhalad Tajvan, Japán a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államokhoz tartozó Guam mellett is.

Sosem látott intenzitású hadgyakorlatba kezdett a Csendes-óceánon Kína, egyértelműen erőt felmutatva és az Egyesült Államok térségben való térnyerésére reagálva – írja a Financial Times információira hivatkozva a Portfolio.

A Shandong repülőgép-hordozóval és még legalább húsz másik hadihajóval tervezett hadgyakorlat során a kínai haditengerészet elhalad majd Tajvan, Japán a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államokhoz tartozó Guam mellett is.

Kapcsolódó tartalom

Egy tajvani biztonságpolitikai elemző szerint

példátlan, hogy egyszerre ennyi hadihajó gyakorlatozik egy kínai repülőgép-hordozóval.

A kínai repülőgép-hordozókat általában eddig négy romboló vagy fregatt és egy támogatóhajó kísérte, ez a szám ugyanakkor most lényegesen nagyobb, jegyezte meg. Hozzátette:

a művelet célja egyértelműen az, hogy erőt demonstráljanak, mivel Kína tiltakozni akar az érdekszférájában történő, főként az USA által szervezett katonai gyakorlatokkal szemben.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államok a térségben számos országgal hajtott végre nagy szabású hadgyakorlatokat a közelmúltban, többek közt Japánnal, Dél-Koreával, a Fülöp-szigetekkel is, illetve információk érkeztek arról is, hogy az amerikai különleges erők tajvani katonákat kezdtek képezni – emlékeztet a lap.

Kiemelt kép: Tengeri és légi katonai parádét tartanak a kínai hadsereg haditengerészete létrehozásának 60. évfordulója alkalmából (Fotó: MTI/Új Kína/Li Kang)

Ajánljuk még