Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Szibériában egy utasszállító

Nyugalmazott felvidéki püspök: Ha összefogunk, bejuthatunk a parlamentbe és nemes küzdelemben kiharcolhatjuk a nekünk jogosan járó javakat

| Szerző: hirado.hu
Szlovákiában a hónap végén parlamenti választásokat tartanak, amelyen ezúttal Szövetség néven egységes magyar párt indul. A magyar formációnak a közvélemény-kutatások szerint jó esélye van arra, hogy bejusson a törvényhozásba, ehhez viszont arra van szükség, hogy a magyar választópolgárok egységesen szavazzanak. Erre buzdított a hirado.hu-nak nyilatkozva Erdélyi Géza nyugalmazott református püspök is.

„A szlovák pártok minden választás előtt tele vannak magyaroknak szóló ígéretekkel, amelyeket a parlamentbe jutva gyorsan elfelejtenek. Ma is ez a helyzet” – mondta Erdélyi Géza nyugalmazott felvidéki református püspök.

Hozzátette:

a múltból alig található megvalósult ígéret, az is csekély jelentőségű.

Kapcsolódó tartalom

„Ezekből, és még sok minden másból logikusan következik, hogy részünkről gyűlölet nélkül, de nagyon határozottan a Szövetség mellé kell állnunk, mert valójában máig nem akadt olyan szlovák vagy vegyes párt, amelyik a nemzeti kisebbségek érdekét önszántából ígérete szerint támogatta volna. Mi a Jóistenen kívül csak magunkra számíthatunk.

A Szövetség már nevében is jelzi, hogy miként kell szavaznunk, kiket válasszunk. A másik két párt vegyes párt, és megvannak velük kapcsolatban az egyértelmű negatív tapasztalataink!”

– vélekedett.

Kapcsolódó tartalom

Erdélyi Géza úgy fogalmazott: „Ha összefogunk, bejuthatunk a parlamentbe és nemes küzdelemben kiharcolhatjuk a nekünk jogosan járó javakat.

Azok a nemzeti kisebbségek, amelyek sohasem lettek megkérdezve sorsuk felől, ezért nem dönthettek a jövőjükről, egy pillanatra se felejtsék el: a sejtek osztódva szaporodnak, de a nemzeti kisebbségek megosztva kimúlnak. Ez maga a vég!

Mi nem ezt akarjuk. Soha ne engedjük meg senkinek létünk két legfontosabb tartóoszlopának a megingatását, a vallási-hitbeli és a nemzeti azonosságtudatunkat.”

Szlovákiában szeptember végén parlamenti választásokat tartanak, amelyen ezúttal Szövetség néven egységes magyar párt indul, és formációnak a kutatások szerint jó esélye van arra, hogy bejusson a törvényhozásba. Tisztán magyar pártnak ez több mint egy évtizede nem sikerült.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ajánljuk még