Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Megfeneklett egy sétahajó Grönlandnál több mint mint kétszáz emberrel a fedélzetén

Megfeneklett egy norvég sétahajó 206 emberrel a fedélzetén Grönland északnyugati részén, több napnyi hajóútra a legközelebbi tengeri segítségtől – közölték kedden a hatóságok. A fedélzeten nem került veszélybe senki, a hajóról nem jelentettek károkat – tették hozzá.

Egységeink messze vannak, és az időjárás nagyon kedvezőtlenül alakulhat – mondta Brian Jensen, az illetékes dán katonai parancsnokság(JAC) vezetője.

A dán haditengerészet legközelebbi hajója több mint kétezer kilométerre van a baleset helyszínétől, és pénteken érhet oda

– tette hozzá. A fedélezeten lévők nincsenek közvetlen veszélyben, környezeti katasztrófa sem fenyeget de a hatóságok „nagyon komolyan veszik az incidenst” – hangsúlyozta közleményében a parancsnok.

A dél-norvégiai Ulstein Group tulajdonában álló,

104 méter hosszú Ocean Explorer sétahajó hétfőn futott zátonyra az Északkelet-Grönland Nemzeti Parknál, amely a világ legészakibb, jéghegyeiről és pézsmatulok-csordáiról ismert nemzeti parkja.

A hatóságok már felvették a kapcsolatot egy környéken hajózó tengerjáróval, és megkérték, hogy szükség esetén segítsen a mentésben.

A zátonyra futott sétahajó újra szabadon közlekedhet, ha a dagály miatt megemelkedik a tengerszint – tájékoztatott a KNR grönlandi televízió.

Kiemelt képünk: A megfeneklett Ocean Explorer hajó Grönland partjainál 2023. szeptember 12-én. A norvégiai Ulstein Group tulajdonában álló, bahamai zászló alatt hajózó 104 méter hosszú Ocean Explorer séta- és felfedezőhajó szeptember 11-én futott zátonyra az Északkelet-Grönland Nemzeti Parknál 206 emberrel a fedélzetén. A mentőcsapatokra még napokig várni kell. (Fotó: MTI/AP/SIRIUS/Egyesített Sarkvidéki Parancsnokság)

Ajánljuk még