Aktuális

Közel hatvan óra megfeszített munka, nemzetközi összefogás: felszínre hozták az amerikai kutatót a török barlangból

Közel hatvan óra megfeszített munka, nemzetközi összefogás: felszínre hozták az amerikai kutatót a török barlangból

| Szerző: hirado.hu
„Felszínen a hordágy Markkal!" – tudatta a jó hírt Facebook-oldalán a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. „58,5 óra megfeszített munkával, 10 ország közel 200 helyszínen lévő barlangi mentőjének és megannyi háttérembernek a közreműködésével, óriási nemzetközi összefogással egy csapatként sikerült Markot a felszínre hozni 1040m mélyről" – írták.

Elképesztően nehéz, nyirkos, csúszós körülmények között hozták fel hordágyon azt az amerikai barlangkutatót, aki még szeptember 2-án lett rosszul a törökországi Morca-barlangban, 1040 méteres mélységben. Mark Dickey-t, aki egy nemzetközi expedíción vett részt, egy kilométeres mélységben tudták elérni a segítségére siető orvosok.

Múlt hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csapata jutott le hozzá a mélybe.

Gyógyszeres ellátással és vérátömlesztéssel stabilizálták a kutató állapotát, aki addig életveszélyben volt, miután gyomorvérzést kapott a mélyben.

A mentés szervezői szerint ez volt az egyik legnagyobb és legbonyolultabb mentés, amelyet valaha végrehajtottak

írja a BBC. 

Mark Dickey riportereknek arról mesélt, hogy miután rosszabbra fordult az állapota, nem gondolta volna, hogy valaha még élve kijut a barlangból. Azt is mondta: tudja, hogy a török kormány gyors reagálása, és hogy hamar eljuttatta hozzá a szükséges orvosi felszereléseket, megmentette az életét.

Mark Dickey egyébként több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező barlangász, aki 20 különböző amerikai államban és 10 különböző országban fedezett fel barlangokat – írja a CNN. 
Kiemelt kép:  Az olasz nemzeti hegyimentő szolgálat (CNSAS) tagjai hordágyon viszik Mark Dickey amerikai barlangkutatót a Törökország déli részén fekvő Taurus-hegységben található Morca-barlangban 2023. szeptember 11-én.  (Fotó: MTI/AP/CNSAS)

Ajánljuk még