Aktuális

Jön a vihar: térképen mutatjuk, mi várható

India katonailag megerősíti a Kínával közös vitatott határszakaszát

India katonailag megerősíti a Kínával közös vitatott határszakaszát: az újdelhi védelmi minisztérium kedden közölte, hogy egyebek között kétmilliárd rúpiát (8,7 milliárd forint) különítenek el katonai repülőtér létesítésére a térségben.

A tárca tájékoztatása szerint Rádzs Nath Szingh védelmi miniszter a nap folyamán „virtuálisan” lerakta az új katonai létesítmény alapkövét. India összesen mintegy 80 milliárd rúpiát (346 milliárd forint) fektetett be 2021 óta 295 infrastruktúraprojektbe a határ mentén.

A világ leghosszabb – 3340 kilométeres – határvonalán osztozó Kína és India között több évtizedes a határvita, rendezését éveken át húzódó tárgyalásokkal sem tudták elérni.

A jelenleg „érvényes” Tényleges Ellenőrzési Vonal vitatott, de többé-kevésbé tiszteletben tartott határvonal.

A határviták miatt 1962-ben alig egy hónapig tartó villámháború tört ki a két ország között, Kína 23 200 négyzetkilométernyi területet foglalt el Indiától, az indiai csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek. Kína akkor visszavonult, és egyedül Ladak régióban tartott meg 4023 négyzetkilométert.

Határvillongások és kisebb összecsapások azóta is előfordultak a térségben. Legutóbb 2020 májusában közelharc tört ki a kínai és indiai katonák között a himalájai határterületen. Akkor 20 indiai és legkevesebb 4 kínai katona halt meg.

Azóta mindkét fél csapaterősítéseket hajtott végre és beruházásokat eszközölt a határmenti infrastruktúrába.

Ajánljuk még