Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Pedofilhálózatot leplezett le a cseh rendőrség, két férfit letartóztattak

A cseh rendőrség egy több régióban működő pedofilhálózatot göngyölített fel, amelynek tagjai klubokat szerveztek gyerekeknek, hogy szexuális visszaéléseket követhessenek el velük szemben – közölte Ondrej Moravcik rendőrségi szóvivő a cseh közszolgálati rádióban (CRO).

A hatóságok több régióra kiterjedő házkutatásokat tartottak, többeket kihallgattak, részletes beszámolóval azonban a nyomozás érdekeire tekintettel nem szolgáltak. Néhány gyanúsítottat megfigyelés alatt tartanak, kettőt pedig előzetes letartóztatásba helyeztek – írta a rádió hírportálja (iROZHLAS.cz) hétfőn. Ha bűnösnek találják őket, 12 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

A gyanúsítottak interneten tartották a kapcsolatot egymással, beszámoltak „élményeikről”, és megosztották tapasztalataikat arra vonatkozóan, hogyan lehet gyerekek közelébe férkőzni társaságok és klubok szervezésével. Egyedül vagy kisebb csoportokban követték el a visszaéléseket

– írta a portál.

A rendőrség a dél-csehországi Taborban és észak-morvaországi Ostravában folytatott vizsgálatot gyermekbántalmazási ügyekben, és eközben bukkant a pedofilhálózat nyomára. Taborban egy 49 éves férfiről derült ki, hogy helyi általános iskolákban több éven át gyerekcsoportokat szervezett, és szexuálisan kihasznált egy tucat gyereket. Egy 40 éves ostravai férfit, aki egy gyerekeknek szabadidős tevékenységet kínáló klubban dolgozott, azzal vádolnak, hogy több gyereket molesztált.

Júniusban Sona Stetinska rendőrségi szóvivő újságíróknak elmondta, hogy

az ostravai férfi 2000-től kezdődően 10-15 éves fiúkat bántalmazott szexuálisan. A Taborban történt visszaélésekről a rendőrség 2022 májusában adott hírt. Habár a hatóságok a két ügyben kezdetben külön nyomozást rendeltek el, hamar kiderült, hogy azok kapcsolatban állnak egymással.

Vít Rakusan belügyminiszter hivatalos igazolvány bevezetését sürgette hétfőn a gyerekekkel foglalkozni kívánó személyek esetében. Ez tanúsítaná, hogy az illető nem követett el bűncselekményt gyermekekkel szemben. Több parlamenti képviselő és Karel Dvorak belügyminiszter-helyettes már dolgozik egy ilyen igazolvány lehetséges formáján – mondta a miniszter.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még