Aktuális

Méterről méterre a napfény felé: közelednek a felszínhez az amerikai kutatóval a magyar barlangi mentők

Méterről méterre a napfény felé: közelednek a felszínhez az amerikai kutatóval a magyar barlangi mentők

| Szerző: hirado.hu
A hordágy elérte a –150 métert – tudatták a jó hírt a Magyar Barlangi Mentőszolgálat Facebook-oldalán hétfőn délután. A magyar mentőcsapatok a felszín alatt 500 méterrel vették át a bajba került amerikai barlangász szállítását, akit hordágyon próbálnak meg a felszínre hozni. A mentőakció bő egy hete tart nehéz, embert próbáló körülmények közepette.

Elképesztően nehéz, nyirkos, csúszós körülmények között próbálják hordágyon felhozni azt az amerikai barlangkutatót, aki még szeptember 2-án lett rosszul a törökországi Morca-barlangban, 1040 méteres mélységben. Mark Dickey-t, aki egy nemzetközi expedíción vett részt, egy kilométeres mélységben tudták elérni a segítségére siető orvosok.

Múlt hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csapata jutott le hozzá a mélybe.

Gyógyszeres ellátással és vérátömlesztéssel stabilizálták a kutató állapotát, aki addig életveszélyben volt, miután gyomorvérzést kapott a mélyben.

A Morca-barlangnál tartózkodó magyar fotós, Berentés Ágnes azt nyilatkozta, hogy Mark Dickey viszonylag biztonságos és aránylag kényelmes helyen van, de a mélyben töltött csaknem tíz nap embert próbáló volt. A magyar fotós szerint a kutató kimentése nehéz és összetett művelet.

„Ez egy függőleges barlangrendszer, amiben rengeteg víz van. Ott belül négy fok van. A barlangban több tárna is található, de keskeny átjárások is. Ezeken keresztüljutni lesz a legnehezebb része a mentőakciónak” – mondta Berentés Ágnes, aki angolul nyilatkozott a nemzetközi sajtónak.

A helyszínre érkezett magyar mentőcsapatok 500 méternél vették át Mark Dickey-t.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakemberei Mark Dickey amerikai barlangkutató segítségére sietnek, aki a törökországi Morca-barlangban rekedt. Dickey szeptember 2-án jelezte, hogy rosszul lett a mélyben, miután gyomorvérzést kapott (kép forrása: Facebook/ Magyar Barlangi Mentőszolgálat)

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat közösségi oldalán hétfő délután közzétett frissítés szerint a hordággyal elérték a 150 méteres mélységet. A magyar és horvát barlangi mentőkből álló csapat célja, hogy körülbelül a földfelszíntől számított 120 méterig felhozza az amerikai kutatót.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: Facebook/ Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Ajánljuk még