Aktuális

Sötét, vízzel teli, szűk járatokon hozzák a felszínre a magyar mentőcsapatok a barlangban rekedt kutatót

Koalíciós kormány alakulhat Szlovákiában, a magyar parlamenti képviselők lehetnek a mérleg nyelve

Szeptember 30-ra tűzték ki Szlovákiában az előre hozott parlamenti választások időpontját. A legfrissebb közvélemény-kutatások – melyekből a magyar pártokat egyszerűen kihagyták – azt mutatják, hogy a szuverenista erők állnak az első két helyen, ám ahhoz, hogy kormányt tudjanak alakítani, minden bizonnyal egymással kellene koalícióra lépniük, ami többek között a Robert Fico és Peter Pellegrini közötti személyes ellentétek miatt jelenleg erősen kétségesnek tűnik.

Az M1-nek adott hétfői interjúban Lánczi Tamás azt mondta: egyértelmű az a folyamat, hogy a legutóbb a kormányzásban részt vett erőket „büntetik” a szlovák választók, ami, ha a teljesítményüket nézzük, teljes mértékben jogosnak tűnik. A politológus rámutatott, a szlovák gazdaság komoly problémákkal küszködik, és az ország egy mély belpolitikai válságba is süllyedt, hisz egy éve nincs rendes felhatalmazással bíró kormánya – ez Közép-Európában szokatlannak számít.

Lánczi Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök az elmúlt fél-egy évben rengeteget veszített népszerűségéből, ma már nagy leszakadásban van az éllovas Ficótól és a progresszívektől is.

Kapcsolódó tartalom

Robert Ficót a szakértő nem népszerű, de erős kezű politikusnak jellemezte, aki képes rendet tenni, úrrá lenni a káoszon, ráadásul van mögötte olyan pártformáció, amiről el tudják hinni a választók, hogy képes mélyreható reformokat keresztülvinni.

Ugyanakkor azt mondta, a jelenlegi 24 százalékkal a Smer nem fog tudni többséget szerezni, tehát az a legvalószínűbb, hogy koalíciós kormány fog alakulni.

Arra a kérdésre, hogy ki lehet a mérleg nyelve, Lánczi Tamás kifejtette,

a politikai törésvonal Szlovákiában is a globalista és a nemzeti erők között húzódik,

és mind Fico, mind Pellegrini a szuverenisták, vagyis közöttük elképzelhető lehet egy koalíció. Mindezt nehezíti a Pellegrinire nehezedő külföldi nyomás, valamint a kettejük között feszülő személyes ellentét.

A mérleg nyelve a magyar párt lehet, hangzott el.

Jelenleg 5 százalék felett mérik a Szövetséget, esély mutatkozik arra, hogy a felvidéki magyarságnak ismét legyen parlamenti képviselete.

A helyhatósági választásokon elért eredmények nagyon jó alapot adnak az építkezésre, hangsúlyozta a politológus. Vannak kifejezetten tehetséges és jól politizáló emberek helyben, és most a segítségükkel meg lehet szólítani a felvidéki magyarságot, el lehet mondani nekik, hogy nagyon nagy a tét és nagyon nagy a felelősség. Komoly életjeleket mutat a szlovákiai magyarság – tette hozzá.

A magyarok részéről a szlovák pártokban való politizálás érdekérvényesítő képessége messze elmarad attól, mintha a magyarok parlamenti frakcióval rendelkeznének – jegyezte meg Lánczi Tamás.

Kapcsolódó tartalom

Végül a szakértő arról is beszélt, hogy a nagy visszhangot kapó, a szlovák televízió által készített és a magyar pártokat egyszerűen negligáló közvélemény-kutatással kapcsolatban

nem szabad felülni a provokációnak, nem szabad elhinni, hogy magyar párt nem kerülhet be a törvényhozásba, hiába akarják elültetni ezt a gondolatot.

Kiemelt kép: hirado.hu

Ajánljuk még