Fontos

Szentkirályi Alexandra: Ma 16:30-tól Kormányinfó

Joe Biden: Új szakaszba léptek az Egyesült Államok és Vietnam kapcsolatai

Joe Biden amerikai elnök hétfőn Hanoiban kijelentette, hogy országa és Vietnam kapcsolatai új szakaszba léptek. Biden úgy nyilatkozott, hogy a két nemzet elmélyíti együttműködését a felhőalapú számítástechnika, a félvezetők és a mesterséges intelligencia területén.

A délkelet-ázsiai országban tett állami látogatásán, egy üzleti fórumon Biden elmondta, hogy a két nemzet elmélyíti együttműködését a felhőalapú számítástechnika, a félvezetők és a mesterséges intelligencia területén.

Kapcsolódó tartalom

A fórumon jelen voltak a vezető internetes és technológiai vállalatok, továbbá a Boeing repülőgépgyártó vezetői is. A Fehér Ház be is jelentette, hogy a cég „történelmi”, 7,8 milliárd dolláros szerződést kötött a Vietnam Airways légitársasággal.

Vietnam rendelkezik a világ második legnagyobb becsült ritkaföldfém-lelőhelyével, amelyet elektromos járművekben és szélturbinákban használnak.

Hétfőn Vietnam és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban óvott az erőszak alkalmazásától és a fenyegetésektől a Dél-kínai- tengeren, ami egyértelműen Pekingnek szólt, holott a nyilatkozat nem nevezi meg Kínát. A dokumentum szerint az Egyesült Államok ígéretet tesz arra, hogy továbbra is támogatja Vietnamot autonóm védelmi képességeinek fejlesztésében.

Kapcsolódó tartalom

Az ásványkincsekben gazdag Dél-kínai-tenger jelentős részét Kína magának követeli, de az ottani vizekre, szigetekre és zátonyokra a térség több más országa, a többi között Vietnam is jogot formál magának.

Az amerikai elnök vietnami látogatásának második napján kiadott közös nyilatkozat a hajózás és átrepülés szabadságára, valamint az akadálytalan kereskedelem és a szuverenitás tiszteletben tartásának szükségességére is utal a világ egyik legingatagabb területévé vált térségben.

Ajánljuk még