Aktuális

Méterről méterre a napfény felé: közelednek a felszínhez az amerikai kutatóval a magyar barlangi mentők

Brazil elnök: Putyin nyugodtan elmehet a riói G20-csúcsra, nem fogják letartóztatni

| Szerző: hirado.hu
Miután a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország megtámadta Ukrajnát, a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen. Lula da Silva Brazil elnök ennek ellenére leszögezte, orosz kollégájának nincs oka attól tartani, hogy letartóztatják a jövő évi riói G20-csúcson.

Vlagyimir Putyin részt vehet a jövő évi Rio de Janeiró-i G20-csúcstalálkozón, nem kell attól tartania, hogy letartóztatják – idézte a Guardian brit napilap Luiz Inácio „Lula” da Silva brazil elnöknek a Firstpost indiai médiacsoportnak adott nyilatkozatát.

Kapcsolódó tartalom

A G20 a világ legjelentősebb gazdaságait tömörítő csoport, melynek vezetését Brazília nemrég vette át. A tömörülés következő csúcstalálkozója 2024-ben esedékes Rio de Janeiróban.

Lula kijelentése azért is meglepő, mert a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2023 márciusában elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen országa ukrajnai inváziója miatt.

Egyesek szerint a nemrég Dél-Afrikában megrendezett BRICS-találkozóra Putyin éppen ezért nem ment el, az afrikai ország ugyanis aláírta azt az egyezményt, amely arra kötelezné, hogy végrehajtsa az ICC elfogatóparancsát. Pedig a BRICS-találkozón Putyin mondhatni, „barátok” között lett volna, hiszen a tömörülést éppen a Nyugat ellensúlyozására hozták létre.

A brazil elnök a háború kitörése óta ügyel arra, hogy semleges maradjon a konfliktusban, habár azt többször hangsúlyozta, hogy megengedhetetlennek tartja Oroszország Ukrajnával szembeni agresszióját.

„Igaz, hogy Oroszország nem zavartatta magát, amikor megszállta Ukrajnát. Ahogy az is igaz, hogy az USA sem zavartatta magát, amikor megszállta Irakot”

– mondta a Firstpostnak Lula.

Kapcsolódó tartalom

Máskor pedig attól sem riadt vissza, hogy komoly kritikát fogalmazzon meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel szemben.

Time magazinnak a háború kitörése után például úgy nyilatkozott Zelenszkijről, hogy „ez a fickó ugyanolyan felelős a háborúért, mint Putyin”.

A brazil elnök szerint Zelenszkij „reggel, délben és este a televízióban van. Ott van az angol parlamentben, a német parlamentben, a francia parlamentben, az olasz parlamentben, mintha politikai kampányt folytatna. A tárgyalóasztalnál kellene ülnie”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Lula da Silva brazil elnök (Fotó: EPA/Andre Borges)

Ajánljuk még