Aktuális

Szexuális erőszak miatt elrendelték egy ukrán férfi letartóztatását

Ezer méter mélyen operálta a magyar orvos, már jobban van a barlang fogságában rekedt amerikai férfi

| Szerző: hirado.hu
Elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egészségügyi csoportja ért le a törökországi barlangban rekedt sérült amerikai kutatóhoz, aki egy hete lett rosszul, több mint ezer méteres mélységben. A magyar orvoscsapatnak ott sikerült stabilizálnia a negyven éves férfi állapotát.

Videóüzenetben jelentkezett a csaknem ezer méteres mélységből az a neves barlangász, aki a dél-törökországi Morca-barlang mélyén lett rosszul, múlt szombaton. Mark Dickey megköszönte a földfelszínről kapott segítséget.

A török ​​​​kormány gyors reagálása és a szükséges orvosi felszerelések beszerzésére megmentette az életemet” – mondta.

Mark Dickey egy nemzetközi expedíció tagjaként végzett kutatómunkát több mint ezer méteres mélységben, amikor gyomor-bélrendszeri vérzés lépett fel nála.

Olyan állapotban volt, hogy a mélyben kellett neki segíteni – megmentésére egy nemzetközi akció indult, amiben török ​​szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár és szlovén csapatok is részt vesznek.

A hét elején elsőként a Magyar Barlangi Mentőszolgálat négyfős egészségügyi csoportja ért le Dickey-hez. Gyógyszeres ellátással, valamint vérátömlesztéssel stabilizálták a kutató állapotát.

A kórtermi körülmények között sem egyszerű beavatkozást a magyar barlangi mentőszolgálat önkéntese végezte.

„Olyan szakorvos tudott lemenni, aki egyébként barlangászik és ezer méter mélyre lejutva még mindig alkalmas arra, hogy beavatkozzon. Egy olyan orvosi segítőcsoport ment vele, akik a felszereléseiket is levitték, és ott meg tudta teremteni azokat a feltételeket, amikkel ő dolgozni tud” – nyilatkozta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője.

„Fent vagyok, éber vagyok, beszélek. De belülről még nem gyógyultam meg, ezért sok segítségre lesz szükségem, hogy kijussak innen” – fogalmazott videoüzenetében Mark Dickey, mert tisztában van azzal, hogy milyen bonyolult lesz a felszínre juttatása. Szakemberek szerint egy egészséges embernek is 16 órára van szüksége ahhoz, hogy ezer méteres mélységből a felszínre jusson.

A nemzetközi mentőegységek időközben igyekeztek kiszélesíteni szűk barlangi járatokat, hogy felhozhassák és kórházba juttassák a barlangászt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat

Ajánljuk még