Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Moldova kész bíróságon megtámadni a Gazprom követeléseit

Moldova kész arra, hogy bírósági úton, akár Moszkvában támadja meg a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat több mint 700 millió dolláros követelését a korábbi gázszállításokért – közölte csütörtökön az ország energiaügyi minisztere.

A Gazprom ezen a héten visszautasította Moldovának azt az állítását, hogy csak 8,6 millió dollárral tartozik a korábbi szállításokért, és közölte, 709 millió dollár hátralék kifizetését követeli. Korábban Maia Sandu moldovai elnök egy nemzetközi cég által elvégzett könyvvizsgálatra hivatkozva cáfolta a Gazprom azon állítását, amely szerint Moldova 800 millió dollárral tartozik az orosz cégnek.

Kapcsolódó tartalom

Victor Parlicov moldovai energiaügyi miniszter úgy vélte, hogy az ügy a moszkvai választottbíróság előtti perhez vezethet, és Moldova megnyeri az ügyet. Az egykori szovjet tagköztársaság korábban nagymértékben támaszkodott a Gazpromra, de azóta az Európai Unió segítségével más források felé fordult.

Ha a hátralék ügye választott bíróság elé kerülne, még Moszkvában sem lenne esélyük” – jelentette ki Parlicov az agora.md hírportálnak. A miniszter közölte, hogy a Gazprom tavaly télen nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit.

Kijelentése arra utalt, hogy a Gazprom tavaly egy időben 60 százalékkal csökkentette a Moldovába irányuló gázszállításokat az Ukrajnán keresztüli gázáramlással kapcsolatos műszaki problémákra hivatkozva. Parlicov szerint Moldovának mindazonáltal kevés esélye van a 2022-2023-as ellátási hiányból eredő veszteségek behajtására, amelyeket 160 millió dollárra becsül.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, az audit képezi jogi érveik alapját, bár elismerte, hogy a Gazprom leányvállalata, a Moldovagaz felügyelőbizottsága elutasíthatja a megállapításokat.

Az orosz külügyminisztérium felszólította Chisinaut, hogy tartózkodjon az energetikai kérdések átpolitizálásától.

Dorin Recean moldovai miniszterelnök azt mondta, hogy Moldova 2,5 millió állampolgára nem köteles kifizetni a Gazprom által bemutatott számlákat.

Ajánljuk még