Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Hőségriadót rendeltek el Párizsban és környékén

A francia főváros környéki Ile-de-France régió és Centre-Val de Loire régió 14 megyéjében másodfokú hőségriasztást léptetett életbe péntek délben a francia meteorológiai szolgálat, amire még soha nem volt példa az év ezen időszakában.

Először fordul elő, hogy a nyári időszakon túl is narancssárga hőségriasztás lép életbe, amióta 2004-ben bevezették a jelenségre vonatkozó riasztási készültséget”– közölte a Météo-France. A szolgálat szerint a szeptemberben „példátlan” hőhullám, amely ötödik napja tart, hozzájárult ahhoz, hogy Párizsban jelentős légszennyezés alakuljon ki.

Kapcsolódó tartalom

Péntek este a Saint-Denis-ben megrendezésre kerülő rögbi-világbajnokság nyitómérkőzését forró (sötétedés után is 28 Celsius-fokos) és szennyezett levegőben fogják lejátszani, miután egy hete Párizsban – Franciaország számos más részéhez hasonlóan – minden nap 30 fok feletti hőmérsékleteket mérnek.

A legmagasabb hőmérséklet továbbra is 34 és 36 Celsius-fok között várható a meteorológusok szerint, Centre-Val de Loire régióban 37 fokos csúcshőmérsékletekkel, s a Météo-France szerint a következő napokban az éjszakai hőmérsékleteket tovább fognak emelkedni.

Enyhülésre csak a jövő hét elejétől számítanak a szakemberek.

Ajánljuk még