Aktuális

Ukrajna több városát orosz légicsapások érték

Elon Musk a világháborútól tartva akadályozott meg egy ukrán támadást a Krím félszigetnél

| Szerző: hirado.hu
Egy amerikai történész szerint Elon Musk tavaly megakadályozott egy, a fekete-tengeri orosz hadiflotta elleni nagyszabású ukrán dróntámadást, méghozzá úgy, hogy kikapcsolta a Szevasztopol feletti Starlink műholdas hálózatot. A cég vezérigazgatója reagált a vádakra.  

Elon Musk tavaly titokban utasította mérnökeit, hogy kapcsolják ki a Starlink műholdas kommunikációs hálózatát az oroszok által megszállt Krím partjainak közelében, hogy ellehetetlenítsenek egy tervezett ukrán dróncsapást.

Az üzletember amiatt aggódott, hogy a víz alatti drónok támadása, amely a szevasztopoli orosz haditengerészeti flottát vette volna célba, fokozná a feszültséget, és elképzelhető, hogy nukleáris háborúhoz vezetne

– olvasható Walter Isaacson történész Elon Musk című életrajzi könyvének egyik részletében, melyet a Politico ismertetett. (A könyv szeptember 12-én jelenik meg.)

Kapcsolódó tartalom

Musk csütörtök este az X-en (a korábbi Twitter) reagált a hírre, megjegyezve, hogy

az említett régiókban lévő műholdak eleve nem voltak bekapcsolva, és ő egyszerűen úgy döntött, hogy nem is aktiválja őket.

Ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a megakadályozott ukrán támadás elsüllyesztette volna az ott állomásozó orosz flotta nagy részét. A SpaceX vezérigazgatója szerint a kormányhatóságok sürgős kérése volt, hogy aktiváljuk a műholdakat egészen Szevasztopolig, és

ha beleegyezett volna a kérésükbe, akkor a SpaceX bűnrészessé vált volna egy súlyos háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában.

Walter Isaacson, aki különböző forrásokból értesült az eseményről, úgy írta le azt, hogy a robbanóanyaggal felszerelt ukrán víz alatti drónok már jócskán megközelítették az orosz flottát, amikor megszakadt a műholdas kapcsolatuk. A szerző azt is leírja, hogy ukrán tisztviselők valósággal könyörögtek Musknak, hogy állítsa vissza az elérést, de ő nem állt kötélnek. Utal továbbá arra is, hogy az amerikai üzletember vélhetően orosz sugalmazásra akadályozta meg a pusztító támadást.

Elon Musk egyébként ismét felszólította a harcoló feleket az azonnali tűzszünet megkötésére.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Elon Musk (Fotó: EPA/Chigi Palace Press Office)

Ajánljuk még