Aktuális

Kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban egy amerikai drón

Szudáni válság: az RSF parancsnoka igazságtalannak tartja az őt sújtó szankciókat

Ábdelráhim Hamdan Dagalo, a szudáni Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai szervezet helyettes vezetője igazságtalannak nevezte az Egyesült Államok vele szemben bevezetett szankcióit csütörtökön.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerdán jelentette be, hogy erőszakos cselekmények és az emberi jogok megsértése miatt Washington szankciókat vezet be Dagalóval szemben.

A csádi határ közelében, az ENSZ becslései szerint mintegy 380 ezren, többségében nők és gyerekek tartózkodnak, de tízezrek menekültek a harcok elől a szomszédos Közép-afrikai Köztársaságba, Egyiptomba és Etiópiába is.

Kapcsolódó tartalom

Szudánban négy évvel Omár el-Besír elnök megbuktatása után, idén áprilisban törtek ki harcok, a 2021-es katonai hatalomátvétel óta Szudánt irányító Abdel-Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai RSF között.

Szerdán, Burhán rendeletet adott ki, amelyben az RSF feloszlatását rendelte el. Dagalo, a Sky News Arabia hírcsatornának nyilatkozva törvénytelennek nevezte a rendeletet és a válsághelyzet elhúzódására figyelmeztetett. „Olyan fegyverkészlet és ellátmány áll a fegyveres erők rendelkezésére (…), hogy akár húsz évig is kitarthat” – mondta a parancsnok.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még