Rendkívüli

Sulyok Tamás a Fidesz–KDNP államfőjelöltje

Kínai miniszterelnök: A nagyhatalmaknak meg kell akadályozniuk egy újabb hidegháborút

A nagyhatalmaknak nem szabad belemenniük a konfrontációba, és meg kell akadályozniuk egy újabb hidegháborút – mondta Li Csiang kínai miniszterelnök a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) jakartai csúcstalálkozóján szerdán.

Az országok között félreértések, eltérő érdekek vagy külső beavatkozás miatt nézeteltérések és viták alakulhatnak ki” – magyarázta a kínai kormányfő. „Ahhoz, hogy ezeket a vitákat ellenőrzés alatt tartsuk, most az a legfontosabb, hogy ne válasszunk oldalt, ellenezzük a blokkok közötti konfrontációt, és megakadályozzuk egy új hidegháború kialakulását” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Az ASEAN több egymást követő csúcstalálkozót tart Jakartában Kínával, Indiával, Ausztráliával, Japánnal, Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal, ami lehetőséget ad a nagyhatalmaknak arra, hogy nyomást gyakoroljanak a tíz országot – Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld, Brunei, Vietnam, Laosz, Mianmar és Kambodzsa – tömörítő csoportra.

A jelenlegi csúcstalálkozó fő feszültségforrásai közé tartoznak Peking ambíciói a Dél-kínai-tengeren. Peking nemrégiben közzétett egy új térképet, amelyen olyan tengeri övezeteket vallott magáénak, amelyekre több ASEAN-ország is igényt tart. A lépés heves reakciókat váltott ki a térségbeli országokból, Indiától és Malajziától kezdve Vietnamig és a Fülöp-szigetekig.

Ajánljuk még