Rendkívüli

Videón az autós üldözés a Nagykörúton – tizenhét piroson hajtott át és két rendőrautót is összetört az eszeveszetten száguldozó ámokfutó

Japán mélyíti kapcsolatait az ASEAN tagországaival, a tengeri biztonság területén is

Japán hat téren is mélyíti az együttműködést a délkelet-ázsiai országokkal – jelentette be szerdán a japán miniszterelnök Jakartában, a többi között a tengeri biztonságot említve példaként.

Kisida Fumio, aki a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségét (ASEAN) alkotó országok állam- és kormányfőinek találkozójára érkezett az indonéz fővárosba, elmondta: a tokiói kormány a szigetországot és a térséget összefűző biztonsági, gazdasági és kulturális szálakat is erősítené.

Ennek keretében az elkövetkező három évben 5000 ember kiképzését vállalja hat téren, köztük az informatika – a kiberbiztonság és a digitalizáció – területén. Emellett a parti őrségek tagjainak kiképzését is felajánlotta a tengeri jog hatékonyabb betartatása érdekében, illetve őrhajókkal is ellátná ezen parti őrségeket.

Kiemelte továbbá az infrastrukturális fejlesztések terén kezdeményezett regionális együttműködéseket, például tengeri kikötők, utak, vasúti útvonalak és repülőterek építését.

Kapcsolódó tartalom

Japán továbbá megerősítené a térséggel közös ellátási láncait, melyeket a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború is megtépázott.

Japán kormánytisztségviselők emellett azt közölték, Tokió és az ASEAN tagországai stratégiai partnerség szintjére emelik együttműködésüket, a döntésről várhatóan közös közleményt is kiadnak majd.

Az érintett országok vezetői ennek keretében megerősítik együttműködésüket a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség érdekében, tekintettel Kína fokozott régiós aktivitására – tették hozzá.

Az ASEAN várhatóan decemberben tart ülést Tokióban.

Ajánljuk még