Rendkívüli

Szép volt lányok! Kijutott a párizsi olimpiára a női kézilabda-válogatott

G20-csúcs – Indiai külügyminiszter: Hszi és Putyin távolmaradása nem váratlan

Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök távolmaradása a G20-csoport hétvégi csúcstalálkozójáról nem váratlan, és nem az az oka, hogy neheztelnének az eseménynek helyszínt biztosító Indiára – jelentette ki Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter szerdán az ANI indiai hírügynökségnek.

A legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságokat tömörítő G20-tagok részéről a vezetők személyes megbízottai jelenleg is egyeztetnek, hogy a csúcson konszenzus alakulhasson ki és elfogadhassanak egy közös nyilatkozatot – válaszolta a tárcavezető arra a kérdésre, hogy a kínai és az orosz elnök távolléte a csúcsról befolyásolná-e az ott zajló tárgyalások kimenetelét.

Kapcsolódó tartalom

Vlagyimir Putyin augusztus 25-én, Hszi Csin-ping hétfőn közölte, hogy nem utazik Indiába. Helyettük Szergej Lavrov külügyminiszter és Li Csiang miniszterelnök képviseli Oroszországot és Kínát a csúcson.

Dzsaisankar szerint a G20-akkal szembeni elvárások azonban „nagyon magasak”, a csúcstalálkozó résztvevőinek pedig egy „igen bonyolult világ” kihívásaival szemben, a világjárvány, a konfliktusok, a klímaváltozás, az eladósodás, valamint az ukrajnai háború miatt kialakult, az előrelépést leginkább veszélyeztető mély geopolitikai nézetkülönbségek következményeire kell megoldásokat találniuk – mondta.

Kapcsolódó tartalom

A hétvégi G20-csúcson megjelenő vezetők közül Joe Biden amerikai elnök – a Fehér Ház keddi tájékoztatása szerint – a Világbank és nemzetközi fejlesztési bankok alapvető átalakítását és megerősítését fogja javasolni, arra ösztönözve a pénzintézeteket, hogy növeljék a klímaügyi és infrastrukturális projektekhez nyújtott hitelkibocsátásukat.

Kisida Fumio japán miniszterelnök pedig reményének adott hangot, hogy a digitális korra való felkészülés és az élelmezésbiztonság is szóba kerül a csúcstalálkozón.

Az indiai vezetés azt közölte, hogy jelenleg tárgyalások folynak a kriptoeszközök szabályozását célzó globális keretrendszerről.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még