Rendkívüli

Videón az autós üldözés a Nagykörúton – tizenhét piroson hajtott át és két rendőrautót is összetört az eszeveszetten száguldozó ámokfutó

A mianmari junta bírálta az ASEAN állásfoglalását

Bírálta szerdán a mianmari junta a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) Mianmarral kapcsolatos közös közleményét, melyet elfogultnak és egyoldalúnak nevezett.

A mianmari külügyminisztérium felszólította a szervezetet, tartsa tiszteletben az ASEAN alapelveit, elsősorban azt, hogy nem avatkozik be a tagországok belügyeibe.

Kapcsolódó tartalom

A tárca sajtóközleményét a juntához közel álló Global New Light of Myanmar című lap ismertette.

Mianmart – mely egyébként nem kapott meghívást a szervezet jakartai csúcstalálkozójára – ismét erőszakhullám sújtja, mely nem az első a 2021-es katonai hatalomátvétel óta.

Az ASEAN a 2021-es mianmari puccs után nem sokkal béketervet dolgozott ki a helyzet békés rendezésére, melybe elvben a hatalmat átvevő katonai vezetés is beleegyezett, és az ország vezetői nem vehetnek részt az ASEAN találkozóin, míg végre nem hajtják a megállapodást. Malajzia „szigorú” intézkedéseket sürgetett a mianmari katonai vezetéssel szemben, mondván, hogy „akadályozzák” az ASEAN béketervének megvalósítását.

Kapcsolódó tartalom

Az ASEAN tagországai kedden nyilatkozatban elítélték a mianmari civilek elleni támadásokat és az erőszak csökkentésére szólították fel a szemben álló feleket.

Ugyanekkor Retno Marsudi indonéz külügyminiszter elismerte, hogy a béketerv nem hozott jelentős eredményt, azt vetve a junta szemére, hogy látványosan elzárkózik a párbeszédtől.

Ajánljuk még