Rendkívüli

Négyszáz kilós fenevadat fogtak Floridában

Kézzel ki lehet venni a csavarokat az új Duna-hídból, Románia legdrágább építményéből

| Szerző: hirado.hu
Szabad kézzel ki lehet szedni a hanyagul helyükre tett csavarokat Románia eddigi legdrágább építményéből, a brăilai Duna-hídból, amelyet július elején adtak át. A műtárgy nagyrészt európai uniós támogatásból épült, és a harmadik leghosszabb függőhíd az EU-ban.

Helybeliek jelezték, hogy a híd korlátjába tett a csavarok olyan lazák, hogy különösebb erőfeszítés nélkül ki lehet szedni azokat – számolt be a Digi24 hírtelevízió nyomán a maszol.ro magyar nyelvű hírportál.

A románi közúti infrastruktúra-kezelő társaság, a CNAIR szóvivője az építési vállalkozók hanyagságáról beszélt, de hangsúlyozta, hogy nem áll fenn a július elején elkészült híd összeomlásának veszélye.

A CNAIR az építést végző vállalkozásokra hárítja a felelősséget, és azzal fenyeget, hogy nem fizeti ki a munkát.

Emberi hanyagságról beszélt Alin Serbanescu, a CNAIR szóvivője is, aki szerint egyesével, gondosan meg kellett volna húzni minden egyes csavart.

Klaus Johannis román elnök beszédet mond a nemrég elkészült Duna-híd avatóünnepségén, a kelet-romániai Braila közelében, 2023. július 6-án. A Duna felett átívelő Brailai függőhíd a legösszetettebb és legdrágább közúti infrastruktúrát érintő munka, amelyet az elmúlt évtizedekben Romániában végeztek. A híd teljes hossza 1974 méter, fesztávolsága 1120 méter. (Fotó: EPA/Robert Ghement)

Rámutatott, hogy a kivitelező több csapattal is dolgozott, ám nem hangolták össze a munkát, így a csavarok egy részét nem húzták meg. Az infrastruktúra-fejlesztő társaság azonban gondoskodik róla, hogy ezt utólag megtegyék.

Kapcsolódó tartalom

Románia leghosszabb, 1120 méteres fesztávolságú, uniós és kormányzati forrásokból épült, méregdrága Duna-hídján máris nyomvályúk alakultak ki, melyekért a közlekedési miniszter a kamionosokat okolja.

Sorin Grindeanu ugyanakkor megígérte, kijavítják a bukkanókat, melyekre az utóbbi időben folyamatosan panaszkodnak a gépkocsivezetők.

A Duna felett átívelő függőhídon a problémák alig egy hónappal az átadás után jelentkeztek. Brăila mellett júliusban avatták fel az öt év alatt elkészült új Duna-hidat, amely csaknem két kilométeres hosszával és 1120 méteres fesztávolságával az Európai Unió harmadik leghosszabb függőhídja.

Kiemelt képen: Autók haladnak át az újonnan épített Duna-hídon a romániai Brăila közelében, 2023. július 6-án. A Duna felett átívelő Brailai függőhíd a legösszetettebb és legdrágább közúti infrastruktúrát érintő munka, amelyet az elmúlt évtizedekben Romániában végeztek. (Fotó: EPA/Robert Ghement)

Ajánljuk még