Rendkívüli

Videón az autós üldözés a Nagykörúton – tizenhét piroson hajtott át és két rendőrautót is összetört az eszeveszetten száguldozó ámokfutó

Rendbontásba torkollott egy bevándorlók elleni tüntetés Cipruson

Súlyos rendbontásba torkollt péntek este a ciprusi Limassol kikötővárosban egy bevándorlók elleni demonstráció: a tüntetők üzleteket dúltak fel, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak, kukákat gyújtottak fel.

A Cyprus Times című lap szombati tudósítása szerint mintegy 350 álarcos jobboldali tüntető kezdett randalírozni. A rendbontások során kifejezetten bevándorlók által fenntartott boltokat támadtak meg. A rendőrség könnygázt vetett be, és 13 embert őrizetbe vett. A dulakodásban öten megsérültek.

Hasonló rendbontások voltak már a múlt hét végén is Hloraka településen, ahol különösen nagy a feszültség a helyiek és az ott élő migránsok között.

A ciprusi hatóságok korábban több alkalommal is felhívták a figyelmet arra, hogy az illegális bevándorlók már a népesség hat százalékát teszik ki a földközi-tengeri szigeten, ami arányaiban több mint ötszöröse az uniós átlagnak. A menekülttáborok megteltek, sok helyen gettók kezdtek kialakulni, ahol nehéz körülmények között élnek az emberek.

Kapcsolódó tartalom

Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi államfő szombaton újságíróknak azt mondta, a péntek esti „szégyenteljes” limassoli rendbontás „olyan kisstílű bűnözők műve volt, akiknek nincs igazán közük a migrációs helyzethez”. Az elnök szerint nem szabad összemosni a bevándorlással kapcsolatos problémákat a randalírozók ügyével.

Hrisztodulidesz kiemelte, hogy az utóbbi hat hónapban sikerült jelentősen csökkenteni a szigetre érkező illegális bevándorlók számát, felgyorsítani a menedékkérelmek feldolgozását, illetve növelni a hazatelepítések számát is.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még