Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Szijjártó Péter: Minden egyes fegyverszállítással egyre súlyosabb az eszkaláció veszélye

A kormány továbbra sem enged a nyomásnak a fegyverszállítások finanszírozásának ügyében – közölte Szijjártó Péter, mielőtt elutazott Spanyolországba, az európai külügyminiszterek tanácsülésére. A miniszter hangsúlyozta: Magyarország addig nem enged a nyomásnak, amíg nem kap világos elszámolást arról, mire költötték azt a körülbelül 50–70 milliárd eurót, amit eddig Ukrajnába küldtek. Szijjártó Péter megismételte: a béke hangját kell erősíteni, mert minden egyes fegyverszállítással egyre súlyosabb az eszkaláció veszélye.

Az ukrajnai háború eddigi legborzalmasabb jelenete látható a Híradóban bemutatott felvételen. Gránátot dobnak egy katonára, aki súlyosan megsérül. Végső elkeseredésében pedig úgy dönt: saját kezével vet véget az életének. A felvétel annyira megrázó, hogy szándékosan nem mutatták végig a műsorban.

Az öldöklés folyamatos. Halomra gyilkolják egymást a katonák, gyakran még egymást is összetévesztik az ellenséggel.

A lövészárkok a legnagyobb csapdák. A modern drónok a levegőből mérik be a célpontokat, amelyeket pillanatok alatt megsemmisítenek.

Kapcsolódó tartalom

A haderőt pótolni kell, ezért a fiatalokat is a frontra küldik, ahol esélyük sincs a túlélésre. Ezek a tinédzserek is az áldozatok között vannak, a családok a közösségi oldalakon gyászolják szeretteiket.

A háború kezdete óta már háromszázezer katona halt meg és több tízezer civil vesztette életét – legalábbis a hivatalos források szerint. És ez a szám minden egyes nappal tovább emelkedik.

De aki túléli a harcokat, az is élete végéig viseli a sebeket a testén. Egy férfinak amputálni kellett mindkét karját és megvakult, miután mellé csapódott egy rakéta.

Rettegnek a szülőföldjükön maradtak is. Bármikor eltalálhatja otthonaikat egy bomba. A lakótelepek, ahol egykor boldogan éltek, mára lerombolt csataterek.

Az értelmetlen harcokat nincs, aki megállítsa. A nyugati országok a legdurvább fegyvereket és harci eszközöket küldik Ukrajnának. Az Európai Unió országai pedig most újabb több tízmilliárd euró támogatást adnának Kijevnek.

Kapcsolódó tartalom

A kormány továbbra sem enged a nyomásnak a fegyverszállítások finanszírozása kapcsán – jelentette ki a külügyminiszter, mielőtt Toledóba utazott az európai külügyminiszterek tanácsülésére.

Szijjártó Péter szerint olyan nincs, hogy a magyar adófizetők pénzéből küldjünk pénzt Ukrajnának. A miniszter hangsúlyozta: minden egyes Ukrajnába szállított fegyver újabb emberek halálát okozza.

„Sajnos az várható, hogy az Ukrajnáról szóló napirendi pontnál ma is mindenki a háborúról fog beszélni, mi a békéről fogunk beszélni, a béke hangját, a béke iránti vágy hangját erősíteni kell, mert világos, hogy minden egyes nappal és minden egyes fegyverszállítással az eszkaláció veszélye egyre súlyosabb. Minden egyes nap, ami háborúval telik, minden egyes Ukrajnába szállított fegyver újabb emberek halálát okozza, mi ezt szeretnénk megakadályozni” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Egyelőre azonban jele sincs a békének. A háború kezdete óta érdemi tárgyalások még nem történtek Oroszország és Ukrajna között.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Ajánljuk még