Aktuális

Még mindig rejtély, mi okozta a furcsa egészségügyi problémákat

Lenyűgöző fotókon Szent László király lovasszobra

Talapzatára került Szent László király lovasszobra, Deák Árpád szobrászművész bronzból készült alkotása a nagyváradi várban, ahol már a nagyközönség is láthatja.

Az 5,3 méter magas lovasszobor bronzba öntését Ovidiu Petroman végezte az Arad megyei Zimándújfaluban. Elkészültét a magyar kormány és a nagyváradi magyarság támogatta, több gyűjtést is szerveztek.

Kapcsolódó tartalom

A Csonka-bástya és a fejedelmi palota között felállított alkotás lovon, fején koronával, kezében harci bárddal ábrázolja a lovagkirályt.

A képre kattintva galéria nyílik

A szobrot a nagyváradi magyarság eredetileg a város főterén, az egykori Szent László téren szerette volna felállíttatni, aláírásgyűjtés is indult ezért, de Ilie Bolojan korábbi polgármester elvetette a 8000 kézjeggyel támogatott beadványt, és a téren Ferdinand román király szobrát helyeztette el.

Így esett a választás az európai forrásokból restaurált várra. Szent László itt építtette meg az első nagyváradi székesegyházat, amely a lovagkirály temetkezőhelyéül szolgált, így zarándokhellyé vált és utóbb több magyar uralkodót is ezen a helyen helyeztek örök nyugalomra.

Kiemelt képünk: Szent László király bronzból készült lovasszobra a nagyváradi várban 2023. augusztus 31-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Szent László király bronzból készült lovasszobra a nagyváradi várban 2023. augusztus 31-én. Deák Árpád szobrászművész 5,3 méter magas alkotását már a nagyközönség is láthatja, megáldására egy későbbi időpontban, szertartás keretében kerül majd sor. A lovasszobor bronzba öntését Ovidiu Petroman végezte az Arad megyei Zimándújfaluban. Elkészültét a magyar kormány és a nagyváradi magyarság is támogatta. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2023/08/DEBRE20230831017-scaled-e1693496392510-1024x578.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még