Időjárás

Kiadták a riasztást, lecsaphat a vihar és a jégeső

Elmarad a Hszi–Biden találkozó, mivel a kínai elnök nem tervez elmenni a jövő heti G20-csúcsra

| Szerző: hirado.hu
A két szuperhatalom vezetője legközelebb novemberben találkozhat majd egymással. Egyelőre nem tudni, mi lehet a kínai elnök távolmaradásának az oka.

Hszi Csin-ping kínai elnök valószínűleg kihagyja a G20-országok vezetőinek jövő heti indiai csúcstalálkozóját – számolt be erről a Reuters indiai és kínai forrásokra hivatkozva.

Az ügyet ismerő két indiai tisztviselő, egy Kínában tartózkodó diplomata, valamint egy másik G20-ország kormányának dolgozó tisztviselő elmondta, várhatóan Li Csiang miniszterelnök képviseli majd Kínát a szeptember 9-10-között tartandó újdelhi csúcstalálkozón.

Kapcsolódó tartalom

Sokan úgy gondolták, a jövő heti esemény jó alkalmat teremt majd arra, hogy a kínai elnök újra találkozzon Joe Biden amerikai elnökkel, ugyanis a két szuperhatalom az elmúlt időszakban megpróbálta stabilizálni a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek miatt mélypontra került kapcsolatait.

Az elmúlt hónapokban számos magas rangú amerikai tisztviselő látogatott Pekingbe, köztük Gina Raimondo kereskedelmi miniszter, aki e hét elején tett látogatást a kínai fővárosában. Hszi Csin-ping legutóbb tavaly novemberben, a G20-országok Indonéziában tartott csúcstalálkozóján találkozott amerikai kollégájával.

Az eseménynek otthont adó India egyik magas rangú kormánytisztviselője a Reutersnek elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a miniszterelnök fog elmenni Hszi helyett. A kínai források nem tudták megmondani, hogy mi állhat az elnök távolmaradásának hátterében.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik közelgő csúcstalálkozó, amelyen a két vezető személyesen is tárgyalhat egymással, a november 12–18. között San Franciscóban megrendezésre kerülő Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vezetőinek találkozója.

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én. (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Bay Ismoyo)

Ajánljuk még