Interjú

Délelőtt még élvezhetjük a nyári meleget, délutántól azonban érkezik a fordulat

Kiszámolták, mennyibe kerül a migránsok ellátása Olaszországban

Az olaszországi partokra való megérkezéskor a bevándorlókra fordított első költség fejenként 350 eurónak felel meg, utána pedig naponta több mint harminc eurót fordítanak rájuk a költségvetésből – számolta ki a belügyminisztérium adatai alapján az Il Giornale című napilap szerdán.

A partraszállás után a bevándorlók fehérneműt, tisztasági csomagot, szükség szerint ruhát, cipőt kapnak, valamint szállást és élelmiszert biztosítanak számukra. Az úgynevezett belépési vagy első napi csomag fejenként háromszázötven euróba (mintegy 130 ezer forintnak megfelelő összegbe) kerül.

Kapcsolódó tartalom

Olaszországba való megérkezésük második napjától ellátásuk fejenként napi 31,50 euróba (közel tizenkétezer forintba) kerül átlagban a migránsközpont típusától, és az azt működtető szervezettel, vállalkozással kötött szerződéstől függően.

Havonta tehát fejenként legalább 945 euróba.

A kíséret nélküli kis- és fiatalkorúak napi ellátása magasabb, fejenként nyolcvan és száz euró között mozog. Ezen kívül a bevándorlók fejenként napi 2,50 euró készpénzben részesülnek és havonta egyszeri öt euró értékű telefonkártyát kapnak.

Kapcsolódó tartalom

A számítások szerint az év eleje óta érkezett 107 ezer ember – a tizennyolc év alattiakat nem számolva – ellátása csak az első nap több mint 37 millió eurós költségvetési kiadást jelentett, összesen pedig több mint 847 millió eurót költöttek rájuk.

Az Il Giornale megjegyezte, hogy

pénzbe kerül a tolmácsszolgáltatás, a benyújtott menedékkérelmek elbírálása és közigazgatási kezelése, a táborok tisztítása, az érkezők ruháinak mosása.

Csak Lampedusa szigetének migránsközpontjában, ahova kevés kivétellel a több mint 107 ezer ember nagy része megérkezett, havi 35 ezer euróba kerül a tábor fertőtlenítése. Lampedusán a napi ellátás is drágább: fejenként 33,6 euróba kerül abban a táborban, ahol augusztusban naponta kétezer és négyezer között volt az emberek száma.

Az olasz állam állja a bevándorlók továbbszállításának költségeit is az ország más vidékeire komphajókkal, repülőkkel, buszokkal, amelyeket utóbb szintén fertőtlenítenek: egy hetven-nyolcvan fős csoport utaztatásának költsége elérheti a 18 ezer eurót.

A napilap arra emlékeztetett, hogy

2018-ban a belépési csomag ára 150 és 180 euró között mozgott, a bevándorlók után fizetett állami fejkvótát pedig 25 euróban maximálta Matteo Salvini akkori belügyminiszter. A fejkvótát 2020-tól az Öt Csillag Mozgalom és baloldali Demokrata Párt kormánya emelte fel.

A belügyminisztérium közleménye szerint a számok jól mutatják a bevándorlással járó tehervállalás súlyát. Segítséget adhat a maradásra nem jogosultak gyors kitoloncolása, a befogadottak számának csökkentése.

Róma bízik abban, hogy az Európai Unió és Tunézia között júliusban aláírt szándéknyilatkozat az indulások csökkenéséhez vezet az észak-afrikai országból, valamint az európai migrációs reform 2024 tavaszára várható lezárása is új szabályokat szabhat a befogadás terén – hangsúlyozta a belügyi tárca.

Ajánljuk még