Aktuális

Tűz ütött ki egy fővárosi kórház udvarán

Szakértő: Nagyon veszélyes stratégia az ukrán gáztározókban tartani az európai készleteket

| Szerző: hirado.hu
A tél közeledtével az európai uniós államok alaposan betáraztak földgázból, hogy elkerüljék a gázhiány kialakulását. Azonban az európai kapacitások nem elegendőek ahhoz, hogy ezt a hatalmas mennyiségű gázt eltárolják, ezért az unió az ukrajnai tárolókat is felhasználja. Ez pedig számos piaci szereplő szerint nagy kockázatot jelent. Az energiaválság nem ért véget, és egy nagyobb hatású nem várt esemény továbbra is súlyos áremelkedést idézhet elő – fejtette ki Tóth Máté energiajogász az M1 műsorában.

Az európai kereskedők az általuk vásárolt földgáz egy részét a nyugat-ukrajnai határ közelében lévő földalatti tárolókba helyezi el, ez azonban egy nagyon-nagyon veszélyes stratégia – mondta  Tóth Máté, a Magyar Energetikai Társaság alelnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

A szakértő szerint rendkívül csábító a nyugat-ukrajnai tárolókapacitás, ami alapvetően nem a háborús övezetben található. Ukrajnának békeidőben 31 milliárd köbméter volt a gáztároló-kapacitása, mely a teljes európai gáztárolási kapacitás mintegy negyedét tette ki, a három legnagyobb ukrajnai gáztároló pedig a nyugati határ mentén összpontosul. A bilcse-volickói, az uherszki, a bohorodcsáni és az ungvári együttesen az ukrajnai tárolókapacitás 60 százalékát jelentik – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A valóság ugyanakkor árnyaltabb, a kockázat összehasonlíthatatlanul magasabb, mint békeidőben, hívta fel a figyelmet Tóth Máté. „Egy nagyon egyszerű józan példával élve: a gazda az éghető faárut nem fogja annál a másik gazdánál tárolni, akinek éppen ég a pajtája” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a gazdaságban országkockázatnak hívjuk azt, amikor beárazzák a befektetők, hogy egy másik országban a szabályzási, gazdasági, biztonsági környezet mennyire megbízható. Az energiajogász szerint

Ukrajnában jelenleg elképesztően magas a kockázat, hiszen az ország háborúban áll, elég egy célirányos támadás egy kompresszorállomás ellen, és ellehetetlenül a betárolás, illetve a kitárolás folyamata.

A másik lába a kockázatnak, hogy az ukránok meglehetősen „nagyvonalúan” bánnak azokkal a nemzetközi kötelezettségeikkel, amik az országon keresztül átvonuló szállítási útvonalak biztosítását illetik, ráadásul megvan az a kockázat is, hogy esetleg a saját igényeik kielégítésére használják majd a kapacitásokat, ha úgy adódik. Mindezeket mérlegelnie kellene a nyugati cégeknek, amikor a nyugati határ környékén összpontosuló ukrán tárolókkal számolnak – fejtette ki Tóth Máté.

Kapcsolódó tartalom

A szakértő elmondta, az Európai Unió tárolóinak töltöttségi szintje gyakorlatilag augusztusban elérte a kitűzött célt, mégis azt lehetett tapasztalni, hogy a tőzsdén nőttek az árak, a 20 euró/megawattórás árszínvonalról a földgáz 45 euró/megawattóra körüli szintre érkezett, ráadásul a gáz egy ciklikus iparág, ahol a feltöltési időszak is meghatározza az árszínvonalat, ezek a körülmények arra figyelmeztetnek, hogy komoly veszélyek vannak.

A magyar gáztározók töltöttségi szintjével kapcsolatban leszögezte, 91 százalék körül van jelenleg, ami egy alapvetően kényelmes helyzetet eredményez.

A másik fontos tényező véleménye szerint a folyamatos ellátásbiztonsági diverzifikáció, hiszen nagyon fontos szerződéseket kötött Magyarország az utóbbi időben.

Egyrészt szeptembertől a szerb–magyar közös gázkereskedő elkezdi a tevékenységét, ez likvidebb piaci lehetőségeket jelent, másrészt türkmén gázt fogunk vásárolni; az azeri gáz tekintetében már most százmillió köbméter jelen van a magyar ellátásban, és ez egymilliárd köbméterig fog felmenni, illetve bértárolást is biztosít Magyarországon Azerbajdzsánnak.

Emellett Törökország, amely egy nagyon fontos tranzitország a magyar szállítás szempontjából, szintén üzleti partnerként is megjelent. 275 millió köbméter földgázt vásárolt Magyarország, tehát erősen diverzifikáljuk forrásainkat, ez pedig stabil ellátást is biztosít.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Tóth Máté. (Fotó: hirado.hu/Besenyei Gergely) 

Ajánljuk még