Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Ömlik a radioaktív víz az óceánba: több országban máris betiltották a halimportot Fukusimából

Japán csütörtökön elkezdte visszaengedni a fukusimai atomerőmű hűtővizét az óceánba. Az ígéretek szerint a radioaktív vizet megtisztítják és hígítják – ez azonban sokakat nem győzött meg. A tiltakozók szerint a folyamat óriási károkat okoz az élővilágban, de a gazdasági hatások is kiszámíthatatlanok. Több ország máris jelezte, hogy nem vesz Fukusima környékéről származó haltermékeket, Kínában pedig egyre többen bojkottálják a japán élelmiszereket.

Újabb tüntetéshez készülődtek csütörtök reggel a fukusimaiak a prefektus épülete előtt, miután az atomerőműben tárolt radioaktív vizet elkezdték az óceánba engedni. A tiltakozók aggódnak, hogy a szennyezett víz káros hatással lesz az élővilágra.

Kapcsolódó tartalom

Tüntetők vonultak az erőművet üzemeltető cég tokiói székháza elé is, a demonstrálók egy másik csoportja pedig a fukusimai erőműhöz közeli tengerparton tiltakozott.

Az erőmű vezetése igyekezett megnyugtatni az embereket. Azt állítják, hogy az általuk alkalmazott eljárás után a nukleárisan szennyezett víz teljesen ártalmatlan, sőt ivóvíz minőségű lesz, és még azt is csak hígítva engedik az óceánba.

Ez egy fontos mérföldkő az erőmű sok lépésből álló lebontásában. Ezzel megnyílik az út a sokkal veszélyesebb folyamatok, mint például a nukleáris fűtőanyag összegyűjtése és tárolása felé. A megtisztított vizet sem egy nagy tömegben engedjük az óceánba, hanem kis adagokban harmincc év alatt” – mondta az erőmű egyik vezetője, aki azt is hozzátette, hogy amint rendellenességet észlelnek, azonnal felfüggesztik a műveletet.

Kapcsolódó tartalom

A fukusimai atomerőműben mintegy 1000 tartályban körülbelül 1,34 millió tonna nukleárisan szennyezett vizet tárolnak. Ebből a tervek szerint idén négy szakaszban több mint 30 ezer tonnányit engednek az óceánba.

(Fotó: MTI/AP/Kyodo News)

Ez azonban a legtöbb csendes-óceáni állam vezetését nem nyugtatja meg. Vanuatu külügyminisztere az akció leállítását sürgette, amíg minden kétséget kizáróan nem bizonyosodik be, hogy az valóban biztonságos.

Kapcsolódó tartalom

Makaón pedig máris különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be a kikötőkbe érkező halszállítmányokra.

Először a csomagolás radioaktivitását mérjük, majd egészségügyi ellenőrzés végzünk. Ezután véletlenszerűen vett mintákat küldünk laborba a sugárzás ellenőrzésére

– mondta egy élelmiszer-biztonsági ellenőr.

Van, aki viszont úgy látja, hogy a fukusimai erőműben alkalmazott eljárással a nukleárisan szennyezett víz valóban veszélytelenné válik.

Álláspontom szerint a víz tengerbe engedése biztonságos. Egyértelműen megfelel a Egészségügyi Világszervezet ivóvízre vonatkozó előírásainak” – mondta az ausztráliai Adelaide Egyetem professzora.

A fukusimai események gazdasági és politikai hatásai egyelőre kiszámíthatatlanok, de

Kínában sokan már most bojkottálják a japán termékeket, és a szigetországba sem utaznának.

A fukusimai atomerőművet 2011-ben egy földrengést követő szökőár rongálta meg. A katasztrófa elhárításkor használt hűtővizet érte radioaktív szennyeződés, amelyet azóta is ott tárolnak. Az erőmű vezetése szerint a tartályok elhasználódása miatt kell a szennyezett vizet ellenőrzött keretek között az óceánba engedni.

Ajánljuk még