Aktuális

Péntektől a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Donald Trump szerint Joe Biden nem képes véget vetni a háborúnak

Az ukrajnai háborúnak azonnal véget kell érnie – fogalmazott Donald Trump. A volt amerikai elnök szerint a harcoknak gyorsan véget lehetne vetni, de Joe Bident erre nem tartja képesnek. Kiemelte, hogyha újraválasztják, legelső feladata az Egyesült Államok határainak megerősítése lesz.

Az amerikai konzervatívok bölcsőjének tartott Wisconsin államban rendezték szerdán a Republikánus Párt 2024-es elnökjelöltségére pályázó politikusok első nyilvános vitáját.

A mintegy kétórás vitán, amelyet a Fox hírtelevízió élőben közvetített, nyolcan vettek részt, de a főszereplő ennek ellenére így is az volt, aki el sem ment – vagyis Donald Trump korábbi elnök.

Kapcsolódó tartalom

A színpadon álló politikusok igenlő válaszát üdvrivalgással fogadta a közönség. A reakciójuk nem volt véletlen, Donald Trump ugyanis jóval népszerűbb a vitán megjelent elnökjelölt-aspiránsoknál.

A felmérések szerint minden második republikánus őt látná legszívesebben pártja jelöltjeként és Joe Biden elnök kihívójaként 2024-ben.

A statisztikák szerint a nézők többsége is inkább rá volt kíváncsi. Tucker Carlsonnak a volt elnökkel készült interjúját több mint 74 millióan nézték meg.

A beszélgetést a korábban Twitter néven ismert közösségimédia-felületen tették közzé, épp akkor, amikor Milwaukee-ban elkezdődött a republikánus vita.

Kapcsolódó tartalom

„Úgy éreztem, az a helyénvaló, ha nem veszek részt ezen a vitán. Ha valaki ötven–hatvan ponttal vezet a közvélemény-kutatásokban, mint én, az nem teszi ki magát annak, hogy nyolc, tíz ember kiabáljon vele, kérdésekkel bombázza. Szeretem a vitát, de ennek nem lett volna értelme” – kezdte a beszélgetést Donald Trump, aki nemcsak a párton belüli riválisairól, hanem az Egyesült Államokban jelenleg kormányzó demokratákról is kifejtette a véleményét.

Elég csak a nyitott határok politikáját nézni, vagy bármelyik másik rendelkezésüket. Nagyon szomorú.

Az országunk most nagyon törékeny

– vélekedett Trump, majd hozzátette: ha jövőre újraválasztják, első dolga lesz, hogy lezárja az Egyesült Államok déli határát.

A volt elnöknek határozott álláspontja van az ukrajnai háborúról is.

A háborúnak azonnal véget kellene érnie. És nem az egyik vagy másik oldal, hanem a több százezer halott miatt” – mondta, és hangsúlyozta, ha ő ült volna az elnöki székben 2022-ben, akkor a háború nem robbant volna ki. Szerinte a harcoknak gyorsan véget lehetne vetni, de Joe Bident erre nem tartja képesnek.

Kapcsolódó tartalom

Ő a legrosszabb elnök az Egyesült Államok történetében

– fogalmazott Trump, aki kétségbe vonta Joe Biden szellemi és fizikai alkalmasságát az elnöki pozícióra. Az interjúban szóba kerültek az ellene folyó eljárások is.

„Ha valakit vád alá helyeznek, az árt a népszerűségének. Ha valakit vád alá helyeznek, az általában bejelenti, hogy hölgyeim és uraim, szeretnék időt tölteni a családommal. Engem négyszer helyeztek már vád alá, ez mind értelmetlen, mind baromság” – mondta Donald Trump, és emlékeztetett arra, hogy a népszerűsége csak nőtt azóta, hogy a vád alá helyezték.

Kiemelt kép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a New Jersey állambeli Bedminsterben lévő golfklubjában 2023. június 13-án (Forrás: MTI/EPA/Peter Foley)

Ajánljuk még