Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

Biden zűrzavaros körútja a tűzvész sújtotta Hawaiin: ökölrázva, ordítva fogadták az elnököt, aki egy konyhai tűzhöz hasonlította a katasztrófát

| Szerző: hirado.hu
Már csak hab volt a tortán, hogy az amerikai elnök az őt vízzel kínáló demokrata szenátornak hátat fordított, majd lesétált a színpadról. A Joe Bident hangosan szidalmazó helyi lakosok többek között azt sérelmezték, hogy csak most látogatott el Hawaiira, ahol már augusztus 8-ától tombolt a több mint száz halálos áldozatot követelő tűzvész. Az elnök emellett többször, súlyosan megsértette a kárvallottakat.

Az Egyesült Államok történetében nem igazán volt példa arra, hogy az összegyűlt lakosok így fogadjanak egy elnököt: a maui-szigeti lakosok az öklüket rázták, amikor meglátták Joe Biden közeledő konvoját, és káromkodva kiabáltak rá.

A legenyhébb az elnököt „üdvözlő” bekiabálások közül az volt, amikor megköszönték „a nagy semmit”,

amit a kárvallottaknak adott segítség címen.

Két hét alatt „sietett” a helyszínre

Biden eleve hatalmas késéssel érkezett az Egyesült Államok legfiatalabb, 50. tagállamába, amely majdnem éppen 64 éve, 1959. augusztus 21-én nyerte el ezt a státust; nem véletlen, hogy az elnök látogatását is erre az évfordulóra időzítették.

Kapcsolódó tartalom

Csakhogy a Polinéziához tartozó szigetcsoporton, annak legnagyobb, Maui nevű szigetén már augusztus 8-a óta tombolt a rendkívüli, az Egyesült Államok történetében is példátlan tűzvész: az erdőtűz oltását jelentősen hátráltatta a Dora hurrikán. Bidennek tehát

jóval korábban illett volna a helyszínre sietnie, ám az elnök gépe csak két héttel a katasztrófa után szállt le Hawaiin.

Biden ugyanis – teszi hozzá a Fox News – a delaware-i tengerparton nyaralt, és nem szakította félbe pihenését a tűzvész okán. Amikor riporterek a hawaii halálesetek növekvő számáról kérdezték, azt mondta: nincs hozzáfűznivalója (no comment).

A 2004-es nagy tűzvész Bidenék konyhájában

A Daily Mail szerint Joe Biden hétfőn ötórás, zűrzavaros körutat tett Hawaiin, és a pusztító erdőtüzeket – amelyek legalább 114 ember halálát okozták, míg mintegy ezer főt eltűntként tartanak számon – egy kisebb konyhatűzzel kapcsolatos élményeihez hasonlította egyik beszédében.

A tűzvész sújtotta vidékeken „bambuló Biden csak fokozta a dühöt” – írja a Daily Mail –, amikor a helyszínen mondott kusza beszédében egy delaware-i otthonukban kiütött 2004-es konyhatűzzel hasonlította össze

azt a tűzvészt, amely Lahaina városát a földdel tette egyenlővé.

Megint nem tudta, hol van

Biden mindeközben ismét nem tudta, hogy hol van: amikor elmondta beszédét, az őt egy pohár vízzel kínáló Brian Schatz demokrata szenátornak

hátat fordított, és lesétált a színpadról.

Az elnök baklövéseit csak fokozta, hogy közvetlenül a beszéde után megkérdezte a mentőcsapatoktól, hogy bakancsaik megerősítettek-e, majd viccelődve emlegette a forró földet a lábuk alatt.

700 dollár a család, az otthon elvesztéséért

Mindez azután történt – toldja meg a Daily Mail –, hogy

a hawaii lakosok és a helyi politikusok egyaránt kritikák özönét zúdították a Biden-kabinetre

szűkmarkú segélyezési tervei miatt, amely szerint a katasztrófában érintett, hozzátartozóikat és gyakran teljes vagyonukat elveszített családoknak mindössze egy 700 dolláros csekket adtak.

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök (b2) és felesége, Jill Biden (b3) az erdőtűz áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 21-én. Az augusztus 8-án kitört tűzvész megtalált halálos áldozatainak száma 114-re növekedett, több mint 1000 embert még keresnek. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen megsemmisült az Egyesült Államok utóbbi száz évének legsúlyosabb erdőtüzében (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Ajánljuk még