Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

Rakétakísérletet felügyelt Kim Dzsongun az amerikai-dél-koreai óriás hadgyakorlat előtt

Kim Dzsongun észak-koreai vezető jelenlétében hajtottak végre egy rakétakísérletet nem sokkal Dél-Korea és az Egyesült Államok újabb közös hadgyakorlatának hétfői kezdete előtt.

Kim Dzsongun az Észak-Korea keleti tengerpartján állomásozó flottához látogatott, és ott nézte végig egy cirkálórakéta kísérleti indítását egy hadihajóról – közölte a KCNA állami hírügynökség.

A jelentés szerint a rakéta elérte a kitűzött célt, és az észak-koreai vezető méltatta a haditengerészet teljesítményét, amely szerinte a mozgékonyság mellett annak is bizonyítéka, hogy a hajók folyamatosan készenlétben állnak váratlan helyzetekre.

Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfőn kezdte meg közös nyári hadgyakorlatát,

amelynek egyik célja éppen az, hogy segítse felkészültségüket az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetések ellen. A szöuli hadsereg közölte, hogy ez az eddigi legnagyobb méretű hadgyakorlat, amelyben több tízezer katona vesz részt.

Kapcsolódó tartalom

Jun Szok Jol dél-koreai elnök a hét végén tért vissza az Egyesült Államokból, az amerikai-japán-dél-koreai csúcstalálkozóról, amelyen a három ország egyebek között az eddiginél szorosabb katonai együttműködésben állapodott meg.

Kormányzatának hétfői ülését követően az államfő kijelentette, hogy

ha Észak-Koreából növekvő fenyegetést észlelnek, Japánnal és az Egyesült Államokkal még tovább fokozzák a háromoldalú együttműködést.

A televízióban is közvetített nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a három ország kapcsolataiban új korszakot kezdtek, és amennyire fokozódik a provokáció és a fenyegetés Phenjanból, annyival erősebbé válik a kötelék Szöul, Tokió és Washington között.

Ajánljuk még