Időjárás

Közlekedési káoszt okozott az áprilisi havazás

A fukusimai atomerőműben járt a japán miniszterelnök

Kisida Fumio japán miniszterelnök vasárnap felkereste a fukusimai atomerőművet, miközben a japán kormány arra készül, hogy a halászok és több szomszédos ország tiltakozása ellenére a tengerbe engedje a létesítményben tárolt, kezelt radioaktív vizet.

Kisida kedden találkozik kormánya tagjaival, hogy megtárgyalják, mikor kezdjék meg a víz leeresztését. Kormányzati források szerint a lépésre augusztus vége és szeptember eleje között kerülhet sor.

Kapcsolódó tartalom

Az atomlétesítményben hatalmas mennyiségű szennyezett víz keletkezett a 2011-es földrengés és szökőár miatt megrongálódott reaktorok fűtőanyagának hűtése során. A vízből a tisztítási folyamat során a trícium kivételével eltávolították a radioaktív anyagokat. A trícium kevésbé veszélyes, mint más radioaktív anyagok, például a cézium vagy a stroncium.

A kezelt vizet tovább hígítják, hogy megfeleljen a japán biztonsági előírásoknak, majd a tengerbe engedik.

Fukusimában több mint 1,3 millió tonna hűtővíz halmozódott fel, és fogytán vannak a tárolókapacitások. Tokió úgy döntött, hogy a vizet egy speciális, egy kilométer hosszú alagúton keresztül engedi bele a Csendes-óceánba. A folyamat becslések szerint harminc évig tarthat.

Kapcsolódó tartalom

A helyi halászok és szomszédos országok tiltakoztak a terv ellen, Kína pedig közölte, hogy sugárzási tesztnek fogja alávetni a Japánból érkező tenger gyümölcseit.

Kisida hétfőn a halászszövetség vezetőjével találkozik Tokióban, hogy megpróbálja eloszlatni az aggodalmakat.

Ajánljuk még